Farsangi fánk -mentesen!

Számunkra tejfehérje-, tojás-, glutén- és cukormentesnek kell lennie a farsang fánknak is.

Fánkot sütni sima (búza)lisztből sem egyszerű -emlékszem régebbi próbálkozásaimra-, de mentesen, ráadásul ennyire mentesen különösen nem! Szerencsénkre van, aki kigondolt és megvalósított egy olyan lisztkeveréket, amihez vizet és citromlevet adva készen is van a mentes fánktészta.

És ebből remek fánk készül! Igaz, eredetileg lángos a lisztkeverék neve, de számomra első sütéstől kezdve fánk az íze miatt. Nem tudom, én vagyok-e béna ahhoz, hogy vastagabban süssem ki, mert úgy nem ment, ellenben viszonylag vékonyra (kb ujjnyira) kinyújtva és formázva (ami olykor csak egy derelyevágó, máskor sütikiszúró) teljes egészsében fánk lesz -lekvárral nagyon finom (de anélkül is). A középen lyukas fánkokat pogácsaszaggatóval és vastagabb szívószállal formáztam ilyenre. 

Egyébként ugyanúgy készítem el, mint a csomagoláson leírt recept írja elő, csak vákonyra kinyújtom sodrófával és szaggatom, formázom, majd ugyanúgy forró olajban kisütöm, végül lekvárral tálalom.

A gyerekek szerint csokimázzal is finom 🙂 

Tovább a blogra »