Ma megjelent a Mentes nevű újság, ami a Meglepetés magazin különszáma, de attól függetlenül kapható 325 forintért az újságosoknál.
A címoldal szerint vannak benne glutén, laktóz-, cukor-, tojásmentes, paleo, vegán és szénhidrátcsökkentett receptek is.
A hagyományos konyha az ő számukra (azaz az ételérzékenyeknek) csak kihívásokat rejt, kevés örömet ad. (…) …ne menjen el a gasztroforradalom az ételérzékenyek mellett, manapság már nem kell, hogy az evés a lemondásról szóljon. (…)
Csak pár kiragadott rész a főszerkesztői bevezetőből, ami szerintem jól jellemzi a magazin egészét: érdekes mentes receptek amikről, ha nem olvasnánk a szöveget, senki sem gondolná, hogy bármitől is mentes, annyira étvágygerjesztően néznek ki (nem mintha a mentesség egyenlő lenne a rosszul kinéző és/vagy nem finom ételekkel, de azt hiszem manapság még mindig sokan ezt gondolják)
A magazinba belelapozva ugyanolyan receptújságnak látszik, mint a sima, nem mentesek: ínycsiklandó fotók, érdekes, különleges és egyszerű receptek is mindegyik étkezésre.
Nagyon tetszik a tartalomjegyzék, melyben jól láthatóan jelölik, merre találhatók az ilyen meg olyan mentes receptek. A újság belsejében már kicsit nehezebb elkülöníteni ezeket; bár vannak nagyobb témakörök (vegán például), de ha tojásmentes receptet keresek, akkor jobban bele kell néznem az újságba, nem jön szembe nagy betűkkel. De hát erre van a tartalomjegyzék, ott könnyen kikereshetem ezt is.
Az újság nem vastagabb, akkora mint egy megszokott női hetilap, mégis rengeteg recept kapott benne helyet. Szerintem a legtöbb ételérzékeny, -allergiás és más okból diétát követő talál benne megfelelőt. Nekem elsősorban a cukor-, tej-, glutén- és tojásmentes desszert volt a nagy kérdés: a többi étkezésre már csak-csak tudok mit készíteni, de ha édességre vágynék, ötlettelen vagyok. Kíváncsi voltam, vajon ebben az újságban akad-e ennyire mentes desszert? És igen! Van ám! A fotón is látható cake pop például. A recepteknél egyébként piktogrammokkal jelzik, melyik mitől mentes (kis színes körök a recept címe alatt).
Másik kedvencem, amit tuti ki fogok próbálni a zabos diós körtés crumble.
És ki ne hagyjam a vegán és tojásmentes részlegből a kedvenc receptemet Steiner Kristóftól (ezt a receptet már ismertem a netről): tojásmentes frittata! Remek ötlet, mióta Kristóf weboldalán olvastam sokszor elkészítettem -az újságban egy újabb verzióját mutatják, érdemes megnézni a receptet.
A magazin végén ismeretterjesztő cikkek kaptak helyet: egyikben a gluténmentes lisztekről írnak, másikban a sikérhelyettesítőkről. Mindkettő igen hasznos ismereteket tartalmaz diétázóknak.
És mindez csak első átlapozásra! Igen kiválónak látom ezt az újságot. Ha nem is fogjuk tudni mindegyik receptet kipróbálni, de egész sok van, ami poliallergiásoknak is jó. Érdemes megvenni; külön öröm, hogy az ára is igen alacsony. Remélem, még sok ilyen gazdag szám fog megjelenni az újságból (egyedül az ad aggodalomra okot, hogy a címlap szerint ez a 2016/nyári rész, tehát ősznél előbb nem lesz újabb szám sajnos, pedig havi szinten is biztosan megvenném)