Tartalmaz tejet az E472b és E478?

Több helyen is belefutottam már a témába és olvastam pro és kontra érveket is:

Vajon tejallergiások fogyaszthatnak olyan terméket, amiben a fentiek közül bármelyik is van? 

Megpróbáltam utánanézni az internet segítségével.

E472b azaz zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei

E478 azaz tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei

Amit a tejsavról tudni kell

Konklúzió

Mivel mindkét E szám amiatt kerülhet tejallergiások látókörébe, mivel tejsavval van kapcsolatban, ezért mindkettőre vonatkoztatva írom, hogy szerintem félreértésen alapul azon feltevés, hogy kerülnie kellene az ilyen tartalmú élelmiszereket a tejallergiásoknak. Mivel a tejsavnak nincs köze -csak nevében- a tejhez, ezért nem okoz tejallergia miatt gondot az arra érzékenyeknél. 

Megjegyzem, ma már elég sok (elvileg kötelezően minden) élelmiszeren rajta van az összetevők listája ÉS ezen belül vastagon kell szedni a potenciális allergéneket. Több ilyen terméket is vettünk már és persze mindig átböngésszük ezt a listát. Ezen a kazein, tejpor, stb mindig ki van emelve, ezzel szemben a fenti két E szám soha! Ezért is gyanakodtam, hogy csak nem lehet allergén, ha az előírásokat betartó cégek sem emelik ki mint allergént. Gyermekeimnek tüneteik sem szoktak lenni az ilyesmit tartalmazó élelmiszerektől, pedig sok ilyet esznek -mivel sok tejmentes élelmiszerben ezek megvannak, kikerülni nagyon nehéz lenne. Persze láttam már falon pókot és hallottam olyanról is, hogy mégiscsak volt allergén egyes termékekben a leírással ellentétben (nem ezen E számok kapcsán), meg a híradóban is sokszor van hír szabálytalanságokról az élelmiszerek köréből -csomagolás, tárolás, készítés kapcsán-, de arra jutottam, az E478-tól és E472b-től nem kell óvakodnunk tejallergiásként.

kép forrása

Címkék: , ,
Tovább a blogra »