Tejhabosítás növényi tejekkel

Házilag gőzölt tej (kókusztej)

Ha allergiásak vagyunk nem csak a tejcukorra, de a tejfehérjére is, akkor bizony nem ihatunk tehéntejet. Ez magában még hagyján, de mi lesz a tejeskávénkkal?!? Ahhoz bizony tej kell. Nem is akármilyen. Jó, ha habos, gőzölt és meleg. 

Szerencsére nálunk akad itthon egy kapszulás kávéfőző, aminek van tejhabosító funkciója is (rendes csöves habosító, nem a keverős!), de felteszem más tejhabosítóval is sikerülne a művelet. Eleinte szójatejjel próbálkoztam -szuper lett a végeredmény!- de miután legkisebb lányom erre is allergiás lett, akkor váltottam más növényi tejekre. 

Elég jók a tapasztalataim: némi rutinnal szép eredményt lehet elérni.

(Akinek meg mégsem jön ez be, az már ihat mentes tejjel is kávét számos kávézóban. Eddig Starbucksban, Costa Coffeeban és McCafeban teszteltem és mind finom  volt.)  

Összeállítottam egy listát arról, mennyire habosíthatóak a különböző növényi tejek -tapasztalatom szerint- hagyományos csöves, nem keverős tejhabosítót használva:

(ha akad olyan, ami nem szerepel a listán, de próbáltad, írd meg!):

  1. Szójatej a legjobban habosítható és a legkönnyebben
  2. Kókusztej a következő (tetrapakos kókusztej, a hígabb verzió)
  3. Rizstej -simán lehet, bár az ízét kávéhoz én kevésbé kedvelem
  4. Mandulatej, de majdnem fej-fej mellett áll a rizstejjel
  5. Mogyorótej -nem a legjobb, de kivitelezhető a habosítás
  6. Zabtej -se nem könnyen habosítható, se nem finom kávéhoz: nem ajánlom!

    Ezúttal mogyorótejből készült a hab: lehet ennél jobbat is más tejjel

És leírom a módszert is, amivel nekem a legjobban megy a habosítás, hátha másnak jól jön:

Ilyen, ha fahéjat szórsz rá: ennél több volt a hab, de azért maradt is

És itt egy példa, hogy remek hab készülhet növényi tejjel is:

Ekkora hab is kivitelezhető kókusztejjel (macchiato-módszerrel készült, azaz másik bögrében gőzöltem a tejet és a habot átraktam a kávéra)

Megjegyzés (2019.01.29.)

Régebben használtam a fent leírt gépet és módszert. Időközben már másik kávéfőzönk van és ennek nincs tejhabosítója, ellenben vásároltunk egy elektromos tejhabosítót ami keverve melegíti é habosítha fel a tejet. Kinézetre olyan, mint egy kisebb méretű kancsó, egy henger alakú talapzaton áll és tud hidegen vagy melegen is habosítani. Ezzel teljesen más a habosítás menete és más tejek váltak be, mint régen! Tapasztalataimat alább olvashatjátok:

Mit gondoltok?

Ugye, hogy érdemes próbálkozni?

Címkék: , ,
Tovább a blogra »