Diéta és allergia

Vaníliakrémes tortaszelet meggyel és mogyorópehellyel

Avagy a tej-, tojás- glutén- és cukormentes, Szafis sütemény

Nagy szó, ha mind a négy fenti mentesség érvényesül egy süteményben. Mert ilyet még a legtöbb ún “mentes” cukrászda sem tud! Van a közelünkben egy alapvetően cukormentes cukrászda, aminek nyitáskor nagyon megörültünk. Igen ám, de menüjükön rögtön olvasható a verdikt: “Tojás- és gluténmentesség egyszerre nem megoldható!” Punktum. Pár HidegNyalat sütin kívül így számunkra bezárult a sütemények és tortaszeletek világa. Még receptet sem könnyű találni! Kivéve ha az ember ismeri a Szafi Free termékeket. A blogján rengeteg recept is található, bár ilyet nem olvastam, ez most kivételesen teljesen új. Elkészítéséhez főleg szafis termékeket használtam. Könnyen és gyorsan összedobhatod és a tesztelők véleménye alapján nagyon finom!

A tortaszeletnek van egy alapja, ami amolyan piskótalap, erre jön a puding, mint krém, ízesítésnek van benne gyümölcs is és a tetejére a darált mogyoró. Nézzük hát a három rész összetevőit:

 

Hozzávalók:

Piskóta

100 gramm Szafi Paleo lisztkeverék édesítőszerrel

20 gramm lenmagliszt

20 gramm olaj (most csak sima napraforgóolaj volt itthon, de kókuszolajjal még jobb)

63 gramm kókusztej (házi, de boltival is működik, csak figyelj, hogy cukormentes legyen)

Krémhez

1 zacskó Szafi pudingpor (vanília vagy eper ízben)

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük, majd a torta- vagy muffinformákba pakoljuk és kanállal elsimítjuk, kissé le is nyomjuk, hogy összetömörüljön az alapréteg. Sütőben kb 160 fokon sütjük 15 percet. Akkor jó, ha már kissé sötétebb a színe, mint volt és kissé keményebb lett. 

Ha ezt az állagot eléri, kivesszük a sütőből és mehet rá a pudingréteg. Ehhez egy egész tasaknyi Szafi vanília- vagy eper pudingport használunk fel (ezt 3 dl kókusztejjel kell melegíteni tűzhelyen amíg sűrű lesz). Ha besűrűsödött, akkor -kis hűlés után- rápakolhatjuk a piskótalapra. Ízlés dolga, hogy a gyümölcsöt a pudingra vagy a piskótára tesszük. Szerintünk így is, úgy is finom. 

Mi most a piskótára pakoltuk a mirelit meggyet, melyet előzőleg forró vízbe tettem, hogy kiengedjen és ne legyen jeges a belseje sem. Ezután jött rá a még meleg puding. Beraktam hűtőbe és kb 2 óra múlva már készen is volt: ekkor  a tetejére szórtam a darált mogyorót és tálaltam is. 

Érdemes szilikonos kis méretű sütiformában készíteni, mert így könnyebben kiszedhető. Készíthetjük fordítottan is: Megsütjük a formában a piskótát, majd -rövid hűlést követően- kiszedjük. Ezután a formába először a pudingot, majd a gyümölcsöt rakjuk és csak ezután pakoljuk rá vissza a piskótát. Így a hűtés után könnyebb kiborítani és szebben egyben marad süteményünk. 

Pár óra hűtést követően fogyasztható, de másnapra még finomabb lesz!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!