Diéta és allergia

Sütőkurzus az Eheted boltban

Középső lányom álma, hogy majd szakács vagy cukrász lesz. Nagyon szeret sütni-főzni (egyelőre segíteni) és éppen ezért névnapi ajándéka ez a sütőkurzus lett amire sikerült időben jelentkeznem mindkettőnk nevében.

Először is a hölgy a telefonban és e-mailes kérdéseim kapcsán is nagyon kedves és segítőkész volt, pedig eléggé kimerítettem a problémás “ügyfél” kategóriát: nekünk nem csak gluténre van allergiánk, de tejfehérjére is, sőt a cukrot is kerülni kell -de mindent meg tudtunk beszélni és oldani, igazás segítőskész és kedves, türelmes volt.

A kurzus az Eheted.hu boltban van Budán zárás után, tehát a terep nyugodt és kellemes a környezet. A tanfolyam kis létszámú: max négyen-öten vehetnek részt, így biztosan kellő figyelem jut mindenkire. Esetünkben egy lemondás miatt eleve ketten voltunk lányommal, így igazán exkluzív lett a tanfolyam és igazi névnapi meglepetés volt neki. A tanfolyamnak van egy alap díja ami a részvételi díj (2500/fő), erre jön az alapanyagok költsége, amiket előre összekészítettek számunkra, így nem kellett előbb odaérni sem.  

A menüsor egy kenyér- és egy keksztésztából állt, elkészítésük kényelmesen három órát vett igénybe. A kenyér Mix Per Pane lisztkeverékből készült főleg, a keksz Schar Mix it-ből. Mi kipróbáltuk a kekszet édesítővel, de így nagyon más lett, mint az eredeti verzió cukrosan -de erről később bővebben írok.

A receptek alapvetően egyszerűek, nem kell hozzájuk sok összetevő, mégis itt is megvannak azok a kis nüanszok, amiken múlik, hogy a gluténmentes masszánkból finom végeredmény vagy kudarc lesz. Sokat tanultam a gm kelesztésről és édestészta-készítésről, sőt még a diétánkról is, pedig jómagam már vagy két éve diétázom gluténre és ugyan nem lettem ezidő alatt sütőzseni, sőt még igazán jókat sem tudok gm sütni, de sokat olvastam a témában. Jó volt látni, hogyan készül egy tészta szakértő kezei között és hogy mikre kell figyelni, hogyan lehet eldönteni, jó-e a massza, vagy kicsit még változtatni kell rajta (például kis víz hozzáadásával). Azt hiszem, ezután már otthon is fogok tudni normális kiflit sütni és alig várom, hogy kipróbáljam!

A kurzuson először a kenyérrel kezdtünk, illetve megbeszéltük,  mi legyen. Lányom a kiflire és perecre szavazott, így azok készültek, de lehetett volna kenyér vagy croissant is. Könnyű volt követni, mit hogyan kell csinálni -mérni, keverni, dagasztani- és elég gyorsan el is készültek a kelesztésre váró formák. Kaptunk testhezálló tippeket arról is, hogyan tudom majd otthon ezeket kivitelezni egyszerű gázsütőmmel, hogyan érdemes kelesztenem, sütnöm a tésztát. 

Ezután következett a keksztészta, melyet szintén egyszerű volt összeállítani. Míg várakoztunk is kérdezhettünk a diétáról, sütésről, termékekről. Számolgattunk szénhidrátokat, majd el is készült az első adag; a kifli és perec. Csodásak lettek! Kinézetre és ízre is! Annyira ritkán jutunk ilyesmihez és ez az egyik legfájóbb pontja a diétázásnak: hogy nem ehetünk (pontosabban nem tudunk enni) normális (azaz ehető) péksüteményeket: egy finom kenyeret, kiflit, perecet, zsemlét, stb. Ez a kifli fantasztikus lett! A perec is, de a kifli a kedvencem (lányomnak meg a perec, így nem veszünk össze): ropogós a kérge és puha, de jól átsült a belseje -nyamm. A perecek közül párra tettünk növényi sajtot is.

A keksz is csodás lett: megkóstoltam a cukorral készült, cookie-ra emlékeztető csokicseppeset és a mi édesítős cseppmentesünket is. Nagyon mások lettek: míg a cookie-szerű omlós, puha maradt, addig a mi kis édesítősünk ropogósra sült ugyanannyi idő alatt. Nem lett rossz, sőt, mikor a tesók megkóstolták később azt mondták, hogy nagyon finom és nem is akarták abbahagyni az evését -nekem is ízlett és kis kukta-lányomnak is- de tény, hogy nagyon más ízvilágú lett, inkább a kemény teakekszekre emlékeztet az íze. Hazafele a többi családtaggal egy kávézóban futottunk össze -pont egyszerre voltunk ott- és a kávéhoz fantasztikusan ment az íze és a ropogóssága is!

Muszáj volt itthon is kipróbálni, milyen kávé mellé a kekszünk -és hát ugye nagyon finom

De természetesen a perec és a kifli is osztatlan sikert aratott -még férjemnek, akinek nem kell gluténmentesen táplálkoznia is ízlett, de szerencsénkre elég együttérző és meghagyta a nagyját nekünk, bár azt mondta, hogy ezt még ő is szívesen enné! 

Összességében nagyon tetszett mindkettőnknek a kurzus, -lányom már kőbe vésettnek veszi, hogy a következő tematikára is megyünk- és ízlett mindenkinek amit sütöttünk mi, akik eddig szinte semmi gluténmenteset nem tudtunk ehetőre elkészíteni (kivéve a szafis lisztkeverékekből, de nem az ilyen kevert-tésztákat és különösen nem élesztőset). Jól éreztük magunkat és egyéb hasznos tudnivalókkal is gazdagabbak lettünk. Zsuzsi, a kurzusvezető nagyon kedves volt és olyannyira képben van az összes diéta kapcsán, ami ránk vonatkozik (pedig az nem kevés), hogy le a kalappal! Ritka az ilyen és nagyon jól esett, hogy nem kellett külöm magyarázni (bár azt is megértettem volna, hiszen nem is tudom összesen hány féle dologra diétázunk). 

Ajánlom mindenki figyelmébe az Eheted bolt sütőkurzusait (de hagyjatok helyet nekünk is a következőre 😉 ) és ezúton is köszönjük ezt a csodás három órát! 🙂 

ETA: Mutatok pár képet másnapról -a sütőkurzus előnye, hogy aki elmegy utána ilyen fincsi szendvicset fogyaszthat reggelire, illetve ilyen finom kekszet ehet a kávéjához.



És ennyire ízlett a tesóknak a keksz:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!