Már nagyon régóta foglalkoztat a kérdés:
Hogyan készíthetünk otthon glutén-, tej-, tojás- és cukormentes müzliszeletet?
A müzliszelet remek találmány: finom, házilag készítve (is) rengeteg az ízvariáció, elég könnyen elkészül (jobb esetben sütni sem kell), gyorsan megvan és akár egész hétre elég nasinak, reggelire a nagy rohanásban vagy napközben a farkaséhség ellen. Csodás dolog egyszóval, de olyat, amit mi is ehetünk, nem láttam eddig sehol.
Gondolnátok, hogy egy egészségesnek hitt, amúgy glutén- és tejmentes bolti müzliszeletben 8 (!) féle cukor van?
A netes receptek közül sem könnyű olyat találni ami ennyire mentes, hogy még aszalt gyümölcs sincs benne… (amit szintén nem ehetünk). De, legújabb kedvenc könyvem segítségemre sietett akaratán kívül is. Minap írtam Áine Carlin Legyen vegán! című könyvéről. Nagyon tetszik ez a könyv valóban, rögtön első nap el is készítettem a Klasszikus Bircher müzlit az első receptoldalról. Ez egy reggeli kása recept minden finomsággal. Ízlett, és szöget ütött a fejemben a zabpehely-tej arány. Ugyanis nagyon kevés (nem tehén)tejjel készül ez a recept: eredetileg összekeverjük a zabpehellyel este és másnap reggel lehet enni az ízesítés után. Szépen összekeverhető, ízre pompás és egészen összeálló! Hát ez lesz a megoldás -gondoltam-, ami kiváltja az aszalt gyümölcsöt a müzliszeletemből! Hiszen miből is áll egy müzliszelet? Zabpehely, esetleg más gabonák, fűszerek (fahéj, kakaó vagy karob, stb), extra ízesítők (magok, mint mogyoró, meg kókuszreszelék, stb) és kell valami, amitől szépen összeáll. Az ízükön túl erre való benne az aszalt gyümölcs. De mivel a zabpehely főzés nélkül is ehető, és tejjel szépen összeáll, ezért kihagyható a további összetartó erő a müzliszeletből, elég a folyadék.
Tehát Áine Carlin receptje alapján íme a müzliszelet receptünk:
- 75 gr zabpehely (gluténmentes)
- 50 ml vegán tej (nálunk sima házi rizstej)
- ízesítésre bármi: magok, kókuszreszelék, édesítőszer, fahéj, kakaópor, stb.
A fentieket -először a zabpelyhet a tejjel- kikeverjük, majd szilikon formába vagy sütőpapírra/folpackra vagy alufóliára rakjuk, jól lenyomkodjuk egy evőkanál hátoldalával vagy az ujjunkkal, majd hűtőbe rakjuk pár órára. Érdemes olyan két óra hűtés után kivenni a formából és megfordítani, mert az alja nedves maradhat amúgy. Még két-három óra hűtős és készen is van.
Ez nem lesz ropogós és túl masszív sem, de összeáll és finom.
Ha tehetjük, készítsük el este és hűsöljön a hűtőben egész éjjel, úgy a legjobb. Elvileg mehet bele szeletelt gyümölcs is, de rakhatunk a tetejére olvasztott csokit (menteset) is, úgy még szebb.Készíthetjük kis alakú szilikon formában is, mint a muffinforma, de vannak kisebb méretű más alakzatok is -nekünk macijaink vannak amik félujjnyi magasak, pont egy falatnyi zabmüzli lesz ha ebben készítem (csak bele kell jól nyomkodni majd hűtőben hűsöltetni)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: