Mióta rájöttem, nekem vegán gluténmentes szakács(könyv) kell, jobban érdekelnek a sima vegánok is. Szeretem a vegán ízeket, ha nem kellene annyira speciálisan étkeznem és figyelnem a fehérjebevitelre (vagy csak simán jobban értenék a dologhoz és a vegán helyettesítéshez) akkor simán lennék étkezéseim nagy részében vegán: jobban szeretem a zöldséges, főzelékes főételeket hús nélkül és a reggeli-vacsora szendvicseire is ellennék húsmentes krémekkel is például. Gondoltam, keresek egy jó kis vegán szakácskönyvet és ez szerencsémre pont le volt értékelve.
A könyv több, mint 100 receptet ígér, melyek között van reggelire, ebédre, vendéglátásra való, italok, kenyérkrémek, desszertek is. Tetszik benne -ezzel fogott meg-, hogy egyszerű: attól még, hogy vegán, nem kell olyan alapanyagokat beletenni, amiket győzi az ember felkutatni. Ezt ugyan egy angol nő írta, de receptjit magyarként sem nehéz követni és alapanyagokat se beszerezni. Ráadásul kedvenc zöldségeimet használja: sárgaborsó, édesburgony,a spenót, lilahagyma, padlizsán… Az ételei tetszetősek, de még a “Különlegességek” rovatban írtak se nehezen elkészíthetőek.
Gluténérzékenyként ugyan nem mindegyik receptet használhatom változtatás nélkül, de például a kuszkuszosokat ki fogom próbálni quinoával vagy kölessel. A desszerteknél van több probléma, hiszen ott több a tésztás sütemény -ezeket bevált gm tésztareceptekkel igyekszem kiváltani és az ízesítést becsempészni. Tudom, nem lesz ugyanolyan, de új ötleteket, recepteket így is nyerek. Persze majd a cukrot is ki kell cserélnem édesítőre. A többit viszont nem, hiszen pont a vegánság miatt biztosan tej- és tojásmentes minden! Elég a maradék két dologra figyelnem és cserélnem.
Ha megkérdeznénk egy vegánt, melyik szakácskönyvet ajánlaná kezdésnek vagy mindeképpen, nem tudom, mit mondana, de az biztos, hogy ebben a könyvben könnyen elkészíthető és az étrendbe is egyszerűen beilleszthető receptek vannak, amiket nem vegánok is szívesen fogyaszthatnak és gond nélkül elkészíthetnek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: