Diéta és allergia

Kávé nyers vegán tejjel

Miért vegán tejet írtam és ez mit is jelent? Tehéntejmentes tejet. Pár magtejkészítő géppel lehet csinálni ún nyers tejet. Ez nem tehéntej nyersen, hanem magtej vagy növényi tej, mint például rizsből vagy kókuszreszelékből készített tej amit nem főzéssel hanem csupán turmixolással készítünk. Mivel alapvetően a növényi tejek elkészítésének menete az adott alapanyag vízzel történő forralása, majd főzése, utána turmixolása, szűrése és itt nem ez történik, csak turmixolás és szűrés, ezért nyers az így készített tej. 

A magtejet ily módon elkészítni rettentően gyors: kb 20 másodperc azzal együtt, hogy előveszed az alapanyagokat és bekapcsolod a gépet! A rohanó reggeleken pedig számít, hogy fél perc vagy majdnem fél óra amíg elkészül a tej. Kíváncsi voltam, működik-e, iható lesz-e a nyers tej kávéval? Főzéskor, ebéd vagy vacsora készítése közben simán járható út rendes programmal 20 perc alatt készíteni tejet, de reggel amikor nincs ennyi időm, marad a másik verzió. 

Kipróbáltam és számomra bevált. Kókusztejet készítettem reszelékből, a “blend” funkcióval. Nem lett persze olyan a kávém ezzel, mint egy kávéházi verzió, gőzölni, habosítani nem lehet. A tej színe fehér -pipa-, az íze nem vízszerű, de hígabb és kevésbé aromás, mint a főzött kókusztejé. Azaz, ha ugyanennyi reszeléket ugyanennyi vízben nem blenddel készítek, hanem főzöm, azaz a soup smooth funkciót kapcsolom be, más lesz természetesen. Ugyanakkor nem mondanám, hogy hátrányára lenne nyers. Kávéba pedig tökéletes számomra. Szeretem az amerikai típusú kávékat a magyar capuccinokkal szemben. Aki tehát olyan krémes, sűrű capuccinot inna, annak nem ajánlom a nyers tejjel próbálkozást, mert csalódni fog. Aki viszont szereti a zöld-sellős kávéházlánc kávéit és megelégszik hasonlóval fűszerek és tejhab nélkül, annak be fog jönni (nagyon is) ez a nyers tejes verzió. 

20161020_091939

A kávé tehát viszonylag híg, ízre nem teljesen tejes (pláne tehéntejhez vagy szójatejhez képest), hab/krémes réteg nem keletkezik a tetején, ellenben finom és a kókuszíz enyhén (pont megfelelő mértékben szerintem) érződik. Mindenképpen iható a minősítése.

Leírom a pontos arányokat, amennyire tudom, hátha segítség ez kezdő gépkezelőknek:

  • 1 kupaknyi kókuszreszelék
  • 8-9 dl víz
  • Blend funkcióval 3 turmixolás (turmixol, csend, turmixol, stb)
  • Szűrés (maradék reszelékből lehet süti, például kókuszgolyó darált keksszel)
  • és kávéhoz öntés.
  • Kb 1 dl (erős) kávét főztem, ebbe 2 szem édesítőtablettát tettem (ami két szem kockacukornak felel meg) és ehhez öntöttem szintán kb 1-1,5 dl tejet.

És végezetül itt egy videó nyers tej készítéséről -ez ugyan rizstej, de hasonlóan készítettem a kókuszreszelékkel is

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!