Már írtam, hogy akinek ételallergiája van idővel szükségét érzi, hogy több elektromos konyhai gépre tegyen szert. Allergiája válogatja, milye(neke)t érdemes beszereznie, ha pedig több mindenre is allergiás, akkor egész sok gép jöhet jól. Összeszedtem pár konhyai kisgépet, amik jól jöhetnek ételallergiásoknak és leírtam a saját tapasztalatunkat is.
Gluténérzékenyeknek (főleg):
Házi malmok
A malmokkal gabonákat lehet őrölni. Pelyhesítéshez külön másik gépet láttam a weboldalon.
Van elektromos és kézi működtetésű verziója is. Áruk eléggé változó: a kéziek között van a legolcsóbb (94 ezer), de van több, mint 200 ezres kézi malom is. Az elektromosok 149-199 ezerbe kerülnek, de létezik 599 ezres is.
A kézi erővel működtethető malmot utazáshoz, kempingezéshez és áramkimaradás esetére ajánlják. 12 év garancia van rá!
B tervnek:
Kávédaráló
Aki nem tud malmot venni, annak jó megoldás lehet egy erős kávédaráló beszerzése. Nóri, a Mindenmentes blog írója is ilyet szokott használni. Ő gabonákat, magokat őröl így lisztté, de pár pulzálással pelyhesíteni is lehet. Fontos segítség ez, hogy biztos keresztszennyeződésmentes alapanyagaink lehessenek.
Glutnérzékenyeknek (főleg):
Kenyérsütőgép
Könnyebb összeállítani a tésztát és keleszteni is -kisütni mi nem ebben szoktuk, hanem a sütőben, de az előbbi két feladatra szuper gluténmentes kenyerekhez.
Tejallergiásoknak (főleg):
Növényi tejkészítő gép
A gép lényege, hogy növényi hozzávaló(k)ból készít tejszerű, a tejfehérje allergiások számára is fogyasztható tehéntejet helyettesítő italt.
Többféle gépet is lehet kapni: van, amelyik egy nagyobb bögrére emlékeztet (vagy kancsóra), másik pedig turmixgépre. Nekünk ilyen utóbbi van -ahogy azt már olvashattátok is a blogon. Alapmechanizmusa, hogy a magot (például kesudió vagy mogyoró), vagy gabonát (például köles vagy rizs), vagy más alapot (például kókuszreszelék) belerakjuk a gépbe, ráöntünk vizet, bekapcsoljuk a megfelelő programot (alapanyag keménységétől függően) és kb fél óra múlva készen is lesz növényi tejünk.
Ilyen géppel lehet ún nyers növényi tejet (forralás nélkülit) és növényi tejfölt is készíteni (ami kb a sűrűbb tej, hiszen az alapanyagok ugyanazok).
Beruházási ára sok, de megtérül. Előnye, hogy magad adagolhatod a tejhez szükséges alapanyagot, így lehet az íze erősebb vagy gyengébb -például nekem nagyon bejön a sok kókuszreszelékkel készült tej, kölesből viszont kevesebbet szeretek beletenni. Keverheted is a hozzávalókat -köleses kókusztej- és ha vízből kevesebbel készíted, akkor tejfölt kapsz, amit kiválóan felhasználhatsz tehéntejes tejföl helyett például főzelékekben (nem érződik szerintem a különbség), de hortobágyi palacsintával is finom volt. Másik pozitívuma, hogy bármikor lehet tejed: nagy eséllyel lesz otthon valami, amibl növényi tejet készíthetsz, így amíg megfő a főzelék, elkészül a tejföl, rakhatod is bele. Hátránya az árán kívül, hogy ez is, mint minden kisgép helyet foglal a konyhában. Más hátrányt mi nem tapasztaltunk.
A tejkészítő gépekkel ezeken kívül még számos más ételt is lehet készíteni: például levest, kását.
Különböző márkákról
Nekünk Mag4 gépünk van, ezt innen lehet megrendelni. Ennek ára 44.600 forint, de van egy Facebook akciójuk, amit az oldal alján lehet olvasni és ezzel 10%-os kedvezménnyel lehet a gépet megvásárolni. Elődje, a Mag3 olcsóbb, 38ezerbe kerül. Recepteket a gépekhez (magtejeken kívül) láthattok a forgalmazó oldalán, a blogon pedig itt írtam pár ötletet ami nálunk bevált. Létezik még egy gépük amivel nyers magtejeket lehet készíteni, ez 25ezerbe kerül.
Vegital márkájú tejkészítőről a 160gramm blog szerzője itt írta le tapasztalatait. Ugyanilyen gépről Nóri, a Mindenmentes blog és szakácskönyv szerzője itt írt. Vegital készülékeket itt láthatjátok a gyártó oldalán (rendelni is lehet innen is), áruk 36.900-tól 320ezerig terjednek -igen sokféle kapható.
Ezen kívül láttam még Vegan Star márkájú gépet is.60ezerbe kerül, többféle programja van -tud sűrű italt, turmixot is készíteni és akár egyszerre megrendelheted a házi malommal, mert ugyanabban a webshopban kapható. Azt írják, akár 7 perc alatt tud növényi tejet készíteni (gondolom ez a más gépeknél “nyers” tejnek nevezett program lesz). A gyártó weboldala pedig itt található.
Ha már tejkészítő gép, lássuk, mi kellhet még tejallergiásoknak?
Tejhabosító
Azt hiszem, ezen gép nélkülözhetetlenségét a kávékedvelők értik meg igazán. Mert mi másra is kellhet egy tejhabosító, mintsem habos kávéhoz? Kedvencem a tejeskávé, latte, sűrű habos tejjel. És igen, növényi tejekből is készíthető hab! Itt írtam erről, akkor a kávéfőzőnk tejhabosítóját használtam és kiválóan működött. Sima, csak tejhabosító géppel sajnos egyelőre nincs tapasztalatom, továbbá mióta megvan a növényi tejkészítőnk, azóta viszont a kávéfőzőnk nem üzemel, így azt nem tudtam még kipróbálni, hogy a házilag készült növényi tejekkel mennyire kompatibilis, azaz azok habosíthatóak-e? Amint lesz változás e téren megírom! Vagy ha valakinek van tapasztalata, kommentben írja meg, mire jutott, működik-e a dolog?
Tejallergiásoknak:
Joghurtészítő
Tehéntej allergiásoknak is tud hiányozni a joghurt. Jó hír, hogy joghurtkészítő géppel növényi joghurtból és készíthetünk!
Mi is beruháztunk egy készülékre, a Midzu joghurtkészítőre. Joghurtkészítőt lehet kapni elektronikai szakboltokban is, bár ott más márkákat láttam, árban is többféle van. Ami lényeges különbség lehet még a különböző joghurtkészítő gépek között az, hogy a joghurtot egy nagy vagy több kisebb tartóban készíti el. Előbbi előnye, hogy könnyebb beleadagolni, kimérni, stb, utóbbiban viszont készíthetünk egyszerre többféle joghurtot is. Maga a joghurtkészítő gép egy inkubátor: állandó hőmérsékleten tartja a növényi tejet a starterrel (ami boltban is kapható joghurtindító vagy bolti joghurtból egy kevéske mennyiség vagy megfelelő probiotikum és kevés édesítőszer vagy cukor keveréke lehet). Sokan tudnak készíteni joghurtot gép nélkül is, de nekem is gondot okoz a megfelelő hőmérsékleten tartása, ezért is vettünk gépet hozzá. A joghurtkészítő bevált: első egy vagy két adag nem sikerült csak, utána többféle eljárással (starterrel) is működött a dolog. Alapból én ivójoghurtot szoktam készíteni, mert ezt jobban szeretem, de lehet bolti sűrűségű joghurtot is készíteni vele például chia maggal vagy zselatinnal.
IR diétázóknak mindenképpen:
Digitális konyhai mérleg
Amint kiderült, 160 grammra kell lányomnak diétáznia, rögtön két dolgot kellett megnéznünk, van-e otthon: mérleget és számológépet. Ez a kettő kikerülhetetlen ebben a diétában. Mérlegből jó ha digitális, de elég, ha mér, nem kell semmi extra funkció.
Gluténérzékenyeknek (főleg)
Kenyérpirító
Aki nem ehet gluténtartalmú kenyereket és megkóstolja a menteseket tudja, miért fontos egy pirító. Sok bolti gm kenyér íze rémes, ezen csak egy kis pirítás segíthet. Sőt, azért is hasznos egy ilyen szerkentyű, mert jó, ha akad otthon fagyasztott kenyér: megveszed a boltit vagy készítesz sk és beraksz a mélyhűtőbe pár szeletet vészesetre -ha kifogyna otthona kenyér és nem tudsz venni vagy nem kapsz a boltban, nincs időd sütni, stb. A fagyott kenyér legjobb kiengedési módja pedig a pirító olvasztós funkciója -ha nincs ilyen a pirítón, akkor érdemes alacsony fokozatú pirítással kezdeni majd egyre melegebb felé haladni amint kész az első “program”.
A kenyérpirító persze csak kenyérpirításra jó (a mirelit kenyér kiengedésén túl), egész sok helyet foglal, cserébe viszont már 4000 forinttól elérhető.
Ételallergiás IR diétázóknak főleg:
Toastkenyér-sütő
Akinek nem csak 160 grammra kell diétáznia, de még gluténérzékeny is, az tudja, milyen nehéz megoldani a kisebb étkezéseket. Kiváló megoldás a nehezen beszerezhető vagy sk készíthető kenyéren és palacsintán kívül a toast-szendvics sk készített masszából, azaz nem kenyérből. Sok ilyen recept van a neten, még én is találtam megfelelőt, pedig nálunk tiltott a gluténon, cukron kívül a tej és a tojás is. Persze a toastpirító jó a hagyományos toastszendvicshez is, de ha készítesz egy keveréket diétádnak megfelelően, akkor sk szendvicsed lehet ami ugyan más, mint egy sima kenyeres-sonkás toast, de nagyon finom így is (csak hosszabb míg elkészül, azaz átsül mint egy sima kenyér).
A toastpirítónak tehát többféle felhasználási funkciója van, ha pedig olyat vásárolsz, aminek cserélhető a sütőlapja és gofrisütős feltéte is van, máris tovább bővült a felhasználási lehetősége. A gofri is nagyon hasznos mind a gluténérzékeny, mind az IR diétában. Ha gyermeked (is) diétázik, akkor pláne. Érdemes olyat venni, ami kettő az egyben, azaz gofrit és toastot is tud készíteni, mert így kevesebb helyet foglal, könnyebb tisztítani és olcsóbb, mintha a kétféle sütőt külön vennéd meg.
A gofrisütőben jó a sima palacsintatészta is egy kevés sütőporral vagy szódabikarbónával -kiváló gofri lesz.
Mindkettő használható akkor is, ha nem fogyaszthatsz tejterméket (akkor növényi tejjel vagy vízzel keverve a tésztát) sőt tojásallergiásoknak is (külön receptekkel, hiszen a tojás fontos összetartó erő a palacsintában és a gofriban is, de kivitelezhető mindkettő tojás nélkül is).
Mindenkinek:
Nyomtató
Nem a konyhában a helye, de akinek ételallergiája van és rendszerint a netről vadássza a recepteket tudja, mennyire macerás mindent mindig kézzel lekörmölni, mennyivel egyszerűbb kigyűjteni egy Word dokumentumba és utána pár kattintással kinyomtatni. Nekünk nincs nyomtatónk és nagyon hiányzik főleg az allergénmentes receptek miatt. Sokszor leírom amit a neten látok, aztán vagy elvesztem a kis cetlit, vagy elfelejtem ráírni a recept címét és elfelejtem, mi is az, vagy olyan csúnyán írok siettemben, hogy nem tudom utólag elolvasni… Ezért most már csak elmentem online (könyvjelzővel vagy Pinterestre) a jónak tűnő recepteket és várom, hogy egyszer legyen elég időm rendesen leírni mind…
Kommentek