Diéta és allergia

{Könyvszemle} Ambrus Krisztina: Viszlát, laktóz!

BOOOK_LAKTOZborito1

A könyv borítója recepteket ígér laktózérzékenyeknek és tejfehérje allergiásoknak is. Alapból gyanakodni szoktam az ilyesminél, hiszen míg laktózmentes verziója szinte mindennek van (tej, vaj, túró, sajt), addig mindezek tejfehérje mentesen már igencsak bajosak és sokszor házi DIY v erzióban valósíthatók csak meg (pl kölestúró). A könyvben a recepteknél fel van tüntetve a laktózmentesség módja: eleve tejtermék mentes a recept (pl leves), laktózmentes terméket használnak vagy növényi tejhelyettesítőt. A laktózmentes verzióknál -ha megoldható- jelzik tippként, hogyan lehet tejfehérjementesíteni a receptet.

IMG_20160705_084446

A könyv több szekcióra bontott, mint előételek, levesek, főételek, desszertek, italok és snackek.IMG_20160705_084432

Mindezek előtt viszont van még egy előszó, ahol tárgyalják, mi is a laktózintolerancia, mire kell vigyázni, melyik tejtermékhelyettesítő mire jó és egyáltalán miket lehet használni a tehéntejes alapanyagok helyett. Ez a bevezető rész nagyon hasznos és informatív, sok hasonló jellegű könyvből hiányolok egy ilyen bevezető részt.IMG_20160705_084403

A recepteknél a könyv egyik oldalán van az egész oldalas fotó az elkészített ételről, másik oldalon a recept maga. Világos, átlátható, könnyen használható recepteket tartalmaz. Sok fontos receptet láttam, mint például a laktózmentes túrógombóc vagy tejberizs -csupa olyasmi, amire nagyon kíváncsi lennék, hogyan készíthetem el, ha “csak” laktózra lennék érzékeny. Azok a receptek viszont, amik eleve tejtermékmentesek szerintem igazán kimaradhattak volna. Nem mintha nem lennének tetszetősek, csak ha már veszek egy mentes szakácskönyvet, abban nem olyasmiket szeretnék olvasni, amit eleve mentesen készítünk el. Ilyen szakácskönyv megvásárlásakor csak és kizárólag olyanokra vagyok kíváncsi, amik segítenek, hogy készítsem el a bevált ételeket mentesen, plusz milyen más, számunkra eddig ismeretlen de mentes receptek vannak amiket ehetünk. IMG_20160705_084455

Alapvetően tetszetős és hasznos szakácskönyv véleményem szerint és ajánlom újonnan diagnosztizált laktózérzékenyeknek.

Bár, ha tejfehérjeallergiás kapott ajándékba ilyen könyvet, se hajítsa ki, mert van sok recept számukra is, de ha választhat, más szakácskönyvet javasolnék, mert rossz érzés, mikor szembesülsz, hogy a régi kedvenceidet csak laktózmentesen lehet elkészíteni és ha a kazeinre is allergiás vagy buktad… Na szóval laktózosoknak nagyon jó, ajánlom! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!