Diéta és allergia

MENTES újság, a Meglepetés különszáma

Ma megjelent a Mentes nevű újság, ami a Meglepetés magazin különszáma, de attól függetlenül kapható 325 forintért az újságosoknál.

20160503_120051

A címoldal szerint vannak benne glutén, laktóz-, cukor-, tojásmentes, paleo, vegán és szénhidrátcsökkentett receptek is. 

A hagyományos konyha az ő számukra (azaz az ételérzékenyeknek) csak kihívásokat rejt, kevés örömet ad. (…) …ne menjen el a gasztroforradalom az ételérzékenyek mellett, manapság már nem kell, hogy az evés a lemondásról szóljon. (…) 

Csak pár kiragadott rész a főszerkesztői bevezetőből, ami szerintem jól jellemzi a magazin egészét: érdekes mentes receptek amikről, ha nem olvasnánk a szöveget, senki sem gondolná, hogy bármitől is mentes, annyira étvágygerjesztően néznek ki (nem mintha a mentesség egyenlő lenne a rosszul kinéző és/vagy nem finom ételekkel, de azt hiszem manapság még mindig sokan ezt gondolják) 

A magazinba belelapozva ugyanolyan receptújságnak látszik, mint a sima, nem mentesek: ínycsiklandó fotók, érdekes, különleges és egyszerű receptek is mindegyik étkezésre. 

Nagyon tetszik a tartalomjegyzék, melyben jól láthatóan jelölik, merre találhatók az ilyen meg olyan mentes receptek. A újság belsejében már kicsit nehezebb elkülöníteni ezeket; bár vannak nagyobb témakörök (vegán például), de ha tojásmentes receptet keresek, akkor jobban bele kell néznem az újságba, nem jön szembe nagy betűkkel. De hát erre van a tartalomjegyzék, ott könnyen kikereshetem ezt is.

20160503_120102

Az újság nem vastagabb, akkora mint egy megszokott női hetilap, mégis rengeteg recept kapott benne helyet. Szerintem a legtöbb ételérzékeny, -allergiás és más okból diétát követő talál benne megfelelőt. Nekem elsősorban a cukor-, tej-, glutén- és tojásmentes desszert volt a nagy kérdés: a többi étkezésre már csak-csak tudok mit készíteni, de ha édességre vágynék, ötlettelen vagyok. Kíváncsi voltam, vajon ebben az újságban akad-e ennyire mentes desszert? És igen! Van ám! A fotón is látható cake pop például. A recepteknél egyébként piktogrammokkal jelzik, melyik mitől mentes (kis színes körök a recept címe alatt).

20160503_120259

Másik kedvencem, amit tuti ki fogok próbálni a zabos diós körtés crumble.

20160503_120313

És ki ne hagyjam a vegán és tojásmentes részlegből a kedvenc receptemet Steiner Kristóftól (ezt a receptet már ismertem a netről): tojásmentes frittata! Remek ötlet, mióta Kristóf weboldalán olvastam sokszor elkészítettem -az újságban egy újabb verzióját mutatják, érdemes megnézni a receptet.

20160503_120120 

A magazin végén ismeretterjesztő cikkek kaptak helyet: egyikben a gluténmentes lisztekről írnak, másikban a sikérhelyettesítőkről. Mindkettő igen hasznos ismereteket tartalmaz diétázóknak. 

20160503_120326 20160503_120335

És mindez csak első átlapozásra! Igen kiválónak látom ezt az újságot. Ha nem is fogjuk tudni mindegyik receptet kipróbálni, de egész sok van, ami poliallergiásoknak is jó. Érdemes megvenni; külön öröm, hogy az ára is igen alacsony. Remélem, még sok ilyen gazdag szám fog megjelenni az újságból (egyedül az ad aggodalomra okot, hogy a címlap szerint ez a 2016/nyári rész, tehát ősznél előbb nem lesz újabb szám sajnos, pedig havi szinten is biztosan megvenném)

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!