Diéta és allergia

Első lépések, ha kiderült, tejallergiás vagy

Sokszor futok bele olyan kérdésekbe, hogy mit is csináljon a kezdő diétázó? Mert az oké, hogy tejet nem ehet, nem ihat, de ezen túl mire figyeljen?

20150524_170149

Ebben a bejegyzésben összefoglaltam, miket érdemes átgondolni és megtenni, ha kiderült, hogy valamire ételallergis vagy. Tejallergiánál sincs ez másként.

Tejcukor érzékenység

A tejcukor érzékenység még a könnyebbik verzió: laktózmentes termékeket fogyaszthatnak és sokaknak még ennyire se kell lemondaniuk a tejtermékes ételekről, italokról, mert a laktáztabletta segíthet.

Tejfehérje allergia

Aki tejfehérjére is érzékeny, az nem fogyaszthat lakózmentes ételeket sem! A tejfehérjére érzékenyek a tejcukorra is azok ugyan, de a laktózmentes termékekben tejfehérje van, így azt sem ehetik. Sőt, azokat az ételeket, italokat vagy gyógyszereket sem, amikben laktóz van. 

Érdemes utánanézni, kérdezni, mert adó- és egyéb kedvezményre jogosultak a tejallergiások, de sajnos erről többet nem tudok. 

Első lépések

Első lépés mindenképpen az orvosi kivizsgáltatás és a diagnózis. Ne kezdjünk el magunktól próbálkozni és diétázni, ha problémánk van emésztésünkkel, akko forduljunk szakemberhez. Lehet, hogy így hosszabb ideig tarta a kivizsgálás és többféle vizsgálatra is el kell menni, de jobb ez, mint egy átmeneti javulás utáni visszaesés és romlás -ha kiderülne, hogy rossz ételre diétáztunk. Szóval első az orvosi papír arról, mi a bajunk, mire vagyunk allergiásak.

Utána jöhet a dietetikus. Mivel ez a szakmája, sok hasznos tanácsot adhat életmódváltoztatásunkhoz és ahhoz, hogy ne hibázzunk a diétázással.

Fontos tudni, miket nem fogyaszhat, mikre figyeljen a címkéken aki a tejfehérjére allergiás. Ezek lennének azok abc sorrendben:

Tejtartalmú összetevők

  1. citopán por
  2. galaktóz
  3. hidrolizált kazein
  4. K-kazeinát
  5. karamell színezék
  6. kazein
  7. kazein származékok
  8. laktalbumin
  9. laktoferrin
  10. laktoglobulin
  11. laktóz
  12. Na-kazeinát
  13. Na-laktát
  14. nátrium kazeinát
  15. rekaldent
  16. savó
  17. savópor
  18. tej
  19. tejpor
  20. tejsavó
  21. tejsavópor
  22. tejtermékek (túró, sajt, joghurt, tejfől, tejszín, stb)

Sokszor felmerül kérdésként, hogy a tejsav vajon tejtartalmú-e? És a tejsavak mono- és digliceridjei? Nem! Itt írtam erről bővebben.

Ha már megvan, milyen listát vigyünk magunkkal a bevásárló lista mellett (természetesen az előbbi listát a címkéken szereplő allergénekről), akkor láthatjuk, mennyire sok terméket nem vásárolhatunk már meg sajnos…

Azért aggodalomra semmi ok, nagyon kevés az olyan étel, ital vagy bolti késztermék, amit ne lehetne helyettesíteni -a legtöbbször ízben is nagyon hasonlóan.

Helyettesítő termékek:

  • tej: növényi vagy magtejek – rizstej, zabtej, mandulatej, szójatej (gyerekeknél óvatosan, mert ez is erősen allergizál!), stb. 
  • tejföl: rizstejföl, csomagolt bolti rizstejszín főzéshez
  • tejszín: növényi tejszín, kókusztejszín
  • tejszínhab: bolti rizs- vagy szójatejszínhab
  • joghurt: kókuszjoghurt
  • csokoládé: étcsokoládé (nem mindegyik tejmentes!)
  • túró: ebből maximum csak laktózmentes van, ha tejfehérjére is allergiás vagy, akkor sajnos nincs helyettesítés
  • sajt: növényi sajt (Violife pl.) kapható többféle ízben: sima, füstölt, cheddar, mozzarella, pizzára való
  • vaj: növényi tejmentes margarin
  • főzőtejszín: rizstejszín főzéshez
  • puding: pudingpor (tejmentes) és növényi tej, vagy kapható boltban rizs- és szójapuding is készen
  • torták, krémes sütemények: többféle recept is van szinte bármelyik tortára és süteményre, de készen is kaphatók tejmentesek (legnagyobb meglepetés az volt, mikor láttam, hogy az egyik nagy hipermarket saját készítésű csomagolt tortái közül az egyik -pont a csokis- tejmentes!)
  • vajkrémek: házilag készíthetünk tejmentes margarinból, a boltiakban tudtommal mindben van tejes összetevő, így csak az sk verzió jöhet szóba

20150503_071337

Sokan elgondolkodak azon -látva a bolti növényi tejek árát- hogy érdemes-e beruházni egy magtej készítő gépbe? Többféle is kapható a piacon, de mind több tízezerbe kerül, azaz elég drágák. Az áruk visszatérül használatkor, de kérdés, beválnak-e? Nem tudok mindenkire vonatkozó megállapítást írni, azt viszont leírtam itt, hogy nekem bevált-e az egyik ilyen kütyü.

Ami viszont biztos, hogy számomra eddig csak bolti növényi tejekkel sikerült, az a tejhabosítás. 

Hasznos lehet:

DSC_0098

Itt írtam arról, milyen a növényi tejek habosítása -ha szeretnél egy jó tejhabos kávét inni

Ha pedig gyermeked tejallergiás, itt írtam tippeket arról, mikre érdemes figyelni.

Fontosnak tartom továbbá, hogy legyünk olvasottak a témában. Természetesen ha megvan a diagnózis és dietetikusi segítséggel és kerülendők listájával elindultunk a diétázás útján, az is elég. A könyvek viszont könnyebbé tehetik a diéta további részét. No nem csak mert kikapcsolódásnak is remek egy jó könyv, hanem mert számos recepteskönyv jelent meg ételallergiásoknak is. Sok a tejmentes vagy laktózmentes recepteskönyv melyekből ötleteket meríthetünk újabb ízekre vagy a régi bevált ételek tejmentes elkészítésében. Nézz körül a könyvesboltban vagy a könyvtárban, de az interneten is sok recept fent van. 

A már említett általános ételallergiás első lépésekről szóló bejegyzésben írtam, hogy hasznos lehet rákérdezni kezelőorvosnál vagy dietetikusnál a vitaminpótlásra (lehet, nem szükséges) és sokat segíthet, ha tagja leszel (akár passzív szemlélőként) egy virtuális vagy valódi tejallergiás csoportnak. 

Összegezve tehát a javasolt lépéseket:

  1. orvos, diagnózis, kontrollokon részvétel
  2. dietetikus
  3. vitaminpótlás, ha szükséges, vagy csak megfelelő értend kialakítása
  4. lista a kerülendő allergénekről
  5. diéta betartása, idővel kialakul a rutin

Hasznos lehet továbbá:

  1. könyvek olvasása a témában
  2. ételallergiás támogató csoport felkeresése
  3. új receptgyűjtemény a mentes ételekkel 

Az utolsó pontról bővebben: érdemes leírni akár csak a nevüket, akár a teljes receptjét azoknak az ételeknek, amik tejmentesek és beváltak. Mi tartunk listát reggelikről-vacsorákról, ebédekről és a nassolnivalókról is. Külön receptes füzetet kezdtem (sima spirálfüzet) mikor kiderült az allergia. Ide csak a mentes receptek kerülnek. Kölcsönöztem több tejmentes receptes könyvet a könyvtárból, internetről is elmentem ami bevált (kipróbálás előtt pinterest táblán gyűjtöm ezeket és csak akkor írom le a füzetbe, ha valóban bevált már), sőt most már van saját receptkönyvem is ami nem könyvtári. De sokszor használok sima recepteket is: sokban eleve nincs tejtermék, másokat könnyű átalakítani. Idővel belejön az ember, és egyre ritkábban kerül zavarba a diétahiba vagy a mit főzzek kérdések miatt.

Végezetül mutatok egy kis kollekciót helyettesítő termékekből és az azokból készült ételekből a teljesség igénye nélkül:

049 20150423_125256 045 083 080 076 20150814_162843 2015-08-17 18.37.33 2015-06-18 17.35.50 2015-06-18 06.53.02 2015-05-24 17.02.11 2015-05-20 17.32.47 20150511_195934 DSC_0100 20150523_081942

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!