Akár magunknak, akár gyermekünknek kell diétásan étkeznie ételallergia miatt, nem könnyű az első időszak a diagnózis után egyik ételallergiánál sem. Sokszor sajnos az orvos sem fordít kellő figyelmet a kezdő lépések megtételének segítésére (tisztelet a kivételnek).
Arra az időre szeretnék tippeket adni, amikor már az orvosi vizsgálatok és diagnózis után biztossá vált, hogy diétáznunk kell (nekünk vagy gyermekünknek)
Pár hasznos ötlet, hogy ne legyen olyan ijesztő az első időszak
- Nem mindig mondják, de erősen ajánlott dietetikus felkeresése. TB alapon az ételallergia kimutatása miatt ez ingyenes, kórházakban elérhetőek előzetes időpontegyeztetést követően a szakemberek. Nagyon sokat tudnak segíteni! Mindenképpen vidd magaddal a leleteket, hiszen a dietetikus ért hozzá és annak alapján ajánl étrendet, bevásárlási, ételkészítési tippeket, helyettesítő termékeket.
- Minden diétához idő és türelem kell sajnos. Ezt a kettőt nem lehet megúszni szerintem. Idő, amíg kitapasztalod, hogyan készítsd az ételeket az allergén nélkül vagy a helyettesítő termékkel (és egyáltalán, hogy mivel is tudod helyettesíteni), hogyan vásárolj be, mit nézz a csomagolt élelmiszereken és amíg egyáltalán kiderül, mely ételek jönnek be mentesen vagy milyen új receptek lesznek a család (vagy csak a diétázó) kedvencei.
- Érdemes sokat olvasni a témában, de az internettel csak óvatosan! Sok téves információ is fent van, nem szabad mindent elhinni akkor sem, ha több oldalon is olvasod, mert sokszor ennek csak a ctrlc+ctrlv az oka… Ha kérdésed van, kérdezz szakaembert: a gasztroenterológust, a dietetikust vagy a háziorvost (gyerekorvost).
- Ne csak arra figyelj, hogy mit kell kerülni, hanem arra is, hogy étkezésed ezzel együtt is teljes értékű legyen. Ha szükséges, pótold a vitaminokat (amit kell) és/vagy az ásványi anyagokat. Például a tejmentes diétában szóba jöhet a kalcium pótlása, de szóba jöhet a teljes multivitaminos pótlás is (kérdezd a dietetikust!) Fogd fel úgy, hogy ez a nagy macera és túlzottnak tűnő odafigyelés az étrendedre idővel automatikus lesz és kevesebb energia kell hozzá, továbbá remek befektetés a saját egészségedbe a későbbiekre is!
- Kitartást és újult lendületet adhat, ha sorstársakkal tudsz beszélgetni -akár csak virtuálisan is. Számos csoport található az interneten (fórumokon, Facebookon) ahol az elsődleges téma az adott ételallergia. Kórházakban olykor szerveznek adott ételallergiáról szóló beszélgetéseket, akár havonta összejáró csoportokat is. De érdemes szétnézni a közeli közösség vagy művelődési házban is, ilyen helyeken is szokott lenni klub. Szerintem érdemes bármely ilyen élő vagy virtuális csoportot felkeresni, mert jó megosztani az örömöket, bánatokat a diéta kapcsán, hasznos tippeket kaphatsz, receptötleteket, segítséget a hivatalos ügyintézéshez (ha jár kedvezmény a gyermek allergiája miatt) és a felülvizsgálatok kapcsán, de bátoríthatnak is, hogy ne add fel, ha nagyon rossz passzban lennél. Sok új helyettesítő termékről is így nyerhetsz tudomást.
Az általános tippek után pár konkrétabb is.
Első lépések
- Első lépés a pontos és alapos feltérképezése annak, hogy mit is nem ehetsz, miben van allergén számodra? Ha például a tejre, akkor nem mindegy, hogy tejfehérjére vagy tejcukorra? Ha tejfehérjére, az sem azt jelenti, hogy a tejtermékeken kívül mindent ehetsz-ihatsz, ugyanis ez az összetevő sokféle néven szerepelhet a címkéken. Sajnos ezeket jobb megtanulni, de eleinte egy kis listát írtam amit mindig a tárcámban tartottam, és ha elbizonytalanodtam volna, elővettem és ellenőriztem.
- Honnan tudhatod, mik tartalmazzák az allergént? Jobb esetben a diagnóziskor kapsz útmutatást -akár szóban, akár fénymásolt lapon, de a dietetikust is kérdezheted. Fontos első lépés ez, hiszen a diétát csak így fogod tudni betartani. Ha olyasmit fogyasztasz továbbra is, ami ugyan rejtetten, de allergént tartalmaz, akkor nem lesz eredményes diétád és a tünetek folytatódnak, visszatérhetnek.
- Mindent, de tényleg mindent ellenőrizz:
- azt is, amiben azt hiszed úgysincs allergén (például gondolnád, hogy a kolbászokba tesznek tejet?),
- azt is, amiben eddig évekig sosem volt allergén (változatlan csomagolás mellett változhat az összetétel minden előzetes figyelmeztetés nélkül!)
- az italokat is,
- a gyógyszereket is (ha az orvos felírna valamit, emlékeztesd, hogy mire vagy allergiás -sok a beteg, nem biztos, hogy mindig beugrik neki és a patikában is inkább kérdezz rá fizetés előtt, mintsem hogy feleslegesen költs rá pénzt. Interneten is fent vannak a gyógyszerek betegtájékoztatói, itt is ellenőrizheted az összetevőket és azt is, kiknek nem ajánlott az adott gyógyszer)
- minden olyan egyéb terméken, amit elfogyasztasz (gyógynövényes tea, gyógyhatású készítmények, stb)
- és ne felejts el mindig rákérdezni ha készételt veszel utcai árustól vagy ha étteremben ennél. Sajnos sokszor van félretájékoztatás vagy olyan is, amikor véletlenül szennyeződik az allergénnel, ezért érdemes a nem otthon történő evéssel nagyon óvatosnak lenni és ha tudsz, készülj fel az esetleges mellékhatásokra (ha nagyon fontos programod lesz, ne előtte egyél étteremben, csak ha kipróbált helyről van szó, vagy ha puffaszt az allergén elfogyasztása és máshol kell enned, vigyél magaddal puffadásgátló gyógyszert)
- gondolj a vendégségre is: ha meghívnak, előre szólj, mit ehetsz és mit nem, jobb ha alaposan megbeszélitek, hogyan készíti el az ételt a háziasszony vagy ha rendel hidegtálat például, akkor honnan rendeli (érdemes nem másodkézből értesülni az összetevőkről, hanem egyenesen elkérni az ételszállító elérhetőségét és közvetlenül megbeszélni a dolgot) vagy sokszor egyszerűbb, ha viszed a magad ételét.
Étel-átcsoportosítás
- Ahhoz, hogy újra kialakuljon a rutin: mit ehetsz a kisebb és a nagy étkezésekre idő kell. Első lépésként érdemes akciótervet készíteni.
- Írd le, hogy eddig miket ettél. Csoportosítsd étkezések szerint: reggeli, nasi, ebéd, vacsora
- Írj egy új listát azokkal az ételekkel, amiket el tudsz készíteni az allergén hozzávaló nélkül -lehet, nem lesz sok vagy egyáltalán nem, de ne keseredj el!
- Azokat az ételeket is szedd össze egy újabb listába, amiket ha egy mód van rá szeretnél még elkészíteni. Írd le az ételek neve mellé, mely allergénes hozzávalót kellene kicserélni mentesre. Rengeteg ételt elkészítettek már allergénmentesen, sok receptes könyv is kapható (vagy könyvtárakból kölcsönözhető), és az interneten is megszámlálhatatlan recept van fent. Sokszor elég egy hozzávalót kicserélni (például tehéntej helyett mandulatejet használni), de van, amikor bonyolultabb a folyamat (például a gluténmentes lisztek másként viselkednek, mint a búzalisztek, ezért felcserélésüknél szükséges lehet további hozzávaló használata) vagy többféle helyettesítő termék közül nem könnyű kiválasztani az ízben megfelelőt (lehet, mégsem mandulatej, hanem rizstej kell, vagy a gluténmentes lisztek közül egy bizonyos fajta vagy egy lisztkeverék) -ezekre a kérdésekre választ adhatnak a már kipróbált receptek, de egy idő után (de lehet, már azonnal) rá fogsz érezni arra, mi válhat be magad is.
- Ha megvannak a konkrét termékek, hogy mikkel tudod elkészíteni a megszokott ételeket, akkor érdemes azokból tartani otthon: nézz szét a közeli boltokban diétás szemmel: mit tartanak, esetleg hol mi olcsóbb, melyik van vasárnap is nyitva? Jó tudni mi hol van, mert járthatsz úgy, hogy a megszokott boltból a megszokott termék elfogy, de szükséged van rá és nem akarzs nyilván ezer másik boltba elmenni mielőtt sikerül megvenned. Internetről is rendelhetsz -ha élsz a zöld hétfős (hónap első hétfője) vagy más akciókkal, akkor spórolhatsz a szállítási költségen.
- Ne felejts el minden olyasmiből beszerezni és tartani otthon mentes verziót, amit enni/inni szoktál: ha meg is vetted a felvágottat, tejet, lisztet, még ott vannak a nassolnivalók és a betegkoszt -jó, ha tartasz otthon olyan ételt, amit akár diétahiba miatt fellépő emésztési gondok akár betegség esetén fogyaszthatsz: amikor rosszul vagy nem biztos, hogy jól esne elmenni még ilyesmit is keresni mentes verzióban. Sőt, az allergénmentes kekszek, ropik, enyhe ízű rágcsálhatók nem mindig könnyen beszerezhetőek, ezért is hasznos előre betárazni és ha elfogyna, pótolni. (Például ropiból gluténmentes alig kapható valahol, de ha csak tejmenteset keresel se biztos, hogy az első boltban be fogod tudni szerezni)
- Érdemes ugyan otthon tartani a helyettesítő termékekből, de légy óvatos, ne vegyél rögtön nagy tételben, mert lehet, nem fog beválni -vagy ízleni– az adott termék. Próbálgass, általában több márkából is választhatsz. Nincs olyan, ami mindenkinek ízlene és van, ami sokaknak nem jött be, másnak mégis az a kedvence -érdemes elolvasni a tapasztalatokról szóló írásokat interneten vagy megkérdezni sorstársakat, de nem biztos, hogy ugyanolyan mások ízlése.
Számomra mikor kiderült, hogy háromféle alapvető élelmiszerre is allergiás vagyok öröm volt, mert előtte hosszan betegeskedtem komolyabban és sokféleképpen vizsgáltak, mire kiderült. Örültem, hogy nagyobb bajom nincsen, “csak” diétáznom kell. Ezzel együtt is a diéta első éve pokoli volt: hibáztam, elrontottam, nem sikerültek a receptek, össze-vissza kapkodtam, mire mindenkinek elkészült az étele (többféle ételallergiás is van a családban, ezért egy hétvégi ebédfőzés is komoly szervezést igényel), elfelejtettem magamnak mentes kenyeret venni és nem tudtam mit enni, stb… Egy teljes év kellett, mire belerázódtam. Nem mondom, hogy most már hű, de gyakorlott lennék, de sokkal könnyebb. Ha látok egy allergént is tartalmazó receptet, van ötletem, melyik liszt vagy tejhelyettesítő lesz jó a mentes verzióhoz és (legtöbbször) ehető lesz a végeredmény! Van egy új listám amit az elmúlt év során állítottam össze és amiben csakis mentes ételötletek vannak -elsősorban ebédre valók. Új receptfüzetbe írom a bevált diétás ételeket, de megtartottam a család többi tagjának a régi receptfüzetemet is. Már tudom, melyik mentes termék mely közeli bioboltban vagy ábécében szerezhető be és nem felejtek el itthon tartani olyan sós natúr rágcsálnivalókat, amik jól jönnek, ha hasmenéses vagy más betegségem lenne. Sőt, azt is tudom, melyiket szeretem és melyiknek nem jött be az íze.
Ahogy írtam már: idő és türelem. Sokaknak nem szükséges a rutinhoz annyi idő, mint nekem, szóval ne aggódj! Nem sokkal vészesebb a helyzet, mint amikor az ember elkezd főzni az első önálló háztartásában, csak sajnos itt a hibák következménye kellemetlenebb, ezért nagyon oda kell figyelni, de az biztos, hogy az első pár hónap után sokkal könnyebb lesz. Sőt, sok diétázónak nem is hiányoznak a régi ízek, ételek (már azok, amik vagy nem ugyanolyanok mentesen vagy nem lehet elkészíteni egyáltalán mentesen), szóval kitartás és fel a fejjel!
Hamarosan olvashatsz arról, ha gyermeked allergiás -mik legyenek az első lépések ebben az esetben?
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: