Egy éve derült ki, hogy ételallergiám van.
2014. januárjától voltak komoly tüneteim, elkezdtek februártól kivizsgálni, dokikhoz jártam, hónapjaim teltek ezzel, majd végre ugyanaz év december közepén kiderült végre, hogy mi okozta a problémát. Elkezdtem diétázni először tejre, rozsra és tojásra, majd pár hónap diéta és további emésztési gondok után áprilistól gluténmentesre is váltottam. Ehhez adódott egy talán csak átmeneti húskerülés amit egy gasztroententerológiai eredetű vírusos betegség után kezdtem el (mivel jelenleg a húst sem bírom). Röviden ennyi a történetem. Jelenleg tehát nem eszem tej-, tojás-, gluténtartalmú élelmiszereket és húst sem. Fogyasztok ellenben sok-sok zöldséget, igyekszem gyümölcsöt is, tésztákat, rizst, burgonyás ételeket, zöldségkrémleveseket, és általában véve is zöldséget enni mindenféle formában: rakottan, pároltan, főtten, pörköltként, töltve. Egyedül olajban sütve nem, mert az olajban sült ételekről is lemondtam. Egész egészségesen táplálkozom -figyelek is erre amennyire csak tudok- egyedül a nassolnivalókról nem tudtam lemondani. Persze már nem ugyanazt eszem, mint egy évvel ezelőtt: régen pudingot, joghurtot, tejszeleteket ettem sokat -ezekben viszont tej van. Maradt az étcsoki, a gluténmentes csomagolt vagy otthon készített édességek (bár gluténmentesen sütni se édeset se sósat nem nagyon tudok még: csak egy-két édességrecept szokott sikerülni és egyetlen egy zsemlerecept). Az édességről nem tudtam lemondani. Viszont úgy vélem, ebből is már kevésbé egészségtelen verziókat eszem -jó lenne, ha ennyit se ennék, de mindig is édesszájú voltam, nem könnyű lemondani. Kedvencem lett az almachips, aszalt gyümölcsök, kandírozott és étcsokoládéval bevont narancshéj, de ha nassolhatnékom van, sokszor eszem vegyes magvakat is (mogyorók, mandula, kesudió, stb).
Elég jól megy a diéta, engem is meglepett, mennyire fegyelmezett vagyok és nem csábultam el egyszer sem! Na jó, laktózmentes túró rudit ettem, ennyit bűnöztem. Mentségemre legyen mondva, hogy a tejre jött ki az allergia teszten a legkisebb szám, azaz erre vagyok a legkisebb mértékben allergiás. Persze a bűnözést így is megéreztem utólag, így legközelebb jobban meggondolom, megéri-e. A többi termékből is akadt diétahiba, de az nem direkt volt. Volt, hogy rutintalanként szennyeződött az otthon készített étel gluténnel, amit megéreztem. Egyedül -ha minden igaz- a tojást tudtam teljesen elkerülni az utóbbi egy évben, ami fontos, mert erre olyan magas szám jött ki az allergia fokát illetően, hogy csak na!
Sokat olvastam a témában és olvasok a mai napig: nem csak interneten mások tapasztalát, tanácsait, szakoldalakat angolul és magyarul, de könyveket, újságokat is és mindent, amihez csak hozzá tudok jutni. Igyekszem figyelni az allergiás ételkerülés mellett az egészséges étkezésre is, a kellő tápanyag bevitelre ami a vitaminokat és ásványi anyagokat illeti. Most így, hogy vegánba átmentem, egyáltalán nem fogyasztok állati fehérjét, tehát ügyelnem kell a más forrásból történő pótlásra. A kalciumra és egyebekre is próbálok figyelni.
Az, hogy tényleg jól tartom-e a diétát, nem tudom. A hasam időről időre nem jó, különböző gondjaim még mindig vannak. Az egészségem amúgy elmegy, bár talán kicsit többször leszek beteg, mint jó lenne, de három különböző közösségbe járó kisgyerek mellett azt hiszem könnyebb mindenféle szezonális betegséget elkapni: a gyerek összeszed valamit, beteg lesz, ápolom, elkapom. Azért nem szokott túlzottan levenni a lábamról, de az például nagyon megváltozott, hogy többször érzem magam -betegségtől függetlenül- fáradtabbnak. Ezen szívesen változtatnék, de egyelőre úgy vélem, hogy kellő rutin a diétában megoldás lesz idővel. Amúgy is a legkisebb idegeskedés is a gyomromra megy -talán idővel megerősödik annyira, hogy jobban bírja, ha már kellő ideje tartom a diétát.
A cél tehát a továbbhaladás a megkezdett úton; egyre ügyesebben és rutinosabban. Szeretném, ha tudnék itthon készíteni több(féle) gluténmentes tésztaételt: kenyeret, zsemlét, édességeket és sós péksüteményeket is. Nem akarok igazán semmin sem változtatni, a megkezdett módszer szerintem hatásos és jó lesz hosszú távon is. Idővel biztosan megtanulok még új recepteket is, hiszen szívesen próbálok ki újdonságokat. Kitartás kell továbbra is és kerülni a diétahibákat.
A “régi” ételek közül nem is hiányzik szinte semmi: mióta tudom, hogy a bajomat nagyrészt a tojás okozta, rá se tudok nézni jó szívvel semmilyen tojásra. Kicsit a tükörtojás sárgájának íze hiányzik, mert azt nagyon szerettem régen. És sokszor eszembe jut, ha éhesebb vagyok délután-koraeste, hogy egy tojásételt összeütni milyen egyszerű és gyors lenne -no meg laktató. A tejtermékek közül a gyümölcsös és egyéb, dúsított verziók hiányoznak, de ezeket is édesszájúságom miatt szerettem enni, kevésbé visel meg hiányuk, mint gondoltam. Olykor eszembe jut, hogy régen heti egyszer azért vettem és ettem ilyesmit, sokszor többet is, de ez a szokás is átalakul. A búzalisztes ételek közül a friss péksütemények megszokott íze hiányzik: egy sós kifli, ízes bukta, hasonlók. A mentes verziók íze nagyon más. Ja és a pizza! Na az nagyon hiányzik. Ha a gyerekek ilyet esznek, bizony nehéz megállnom, hogy ne egyek. A húsos ételek közül a húsos szalonna hiányzik, de a többire egy ideje nem szívesen néztem, szóval azokkal sincs baj. Sokat segít, hogy tudom, mit okozna a “csak egy falat” is és emellett sok olyan új íz van, amik nagyon finomak és ehetem.
Összességében elégedett vagyok az elmúlt egy év eredményével: jobban érzem magam és úgy érzem, közel vagyok ahhoz, hogy még jobb legyen és az apró, bosszantó diétahibákat is elkerülhessem és akkor már ne kelljen mindenféle hirtelen fellépő hasgondtól tartanom. Remélem, jövő ilyenkor csak még jobbakat fogok tudni írni. Nem bánom, hogy sok mindent nem ehetek, eléggé egészségtelenül és összevissza táplálkoztam régebben -tudhattam volna, hogy ennek meglesz a böjtje, de akkoriban nem érdekelt. Most már “jól” eszem és szívesen fenntartom ezt a továbbiakban is, akár véglegesen -nem lenne azzal sem gondom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: