Diéta és allergia

Rakott répás kelkáposzta

A Mentes pillanatok szakácskönyv az első szakácskönyv, amit használok mióta gluténérzékenységem kiderült. Kisebb szakácsfüzetet vettem már és természetesen az internetről is rengeteg receptet kipróbáltam több-kevesebb sikerrel, de ez az első igazi könyv amit birtokolok (ajándékba kaptam karácsonyra).

20160108_120639

 Ebben van egy rakott kelképosztás recept.

Remekül hangzott, de egy ideje a húst sem bírom, ezért mentesítenem kellett. Az ötlet a répa volt -lévén ez akadt itthon és párolva is szeretem.  

Hasonlóan készült, mint az eredeti recept, csak itt nem darált húst pároltam, hanem répát.

Egészen pontosan így készült:

  1. A kelkáposztát megtisztítom, torzsáját levágom, leveleire szedem és forró vízbe rakva megfőzöm míg puha lesz. A vízbe rakok sót és borsót és köményt is.
  2. Egy másik lábosban kevs margarint melegítettem (olaj helyett), ebbe raktam kicsire vágott vöröshagymát (illetve most aprítóban vágtam icipicire) majd a reszelt répát. Sózom, borsozom és ehhez s adok fűszerköményt.
  3. Amikor már a répa majdnem kész, hozzárakok még egy kevés karikára vágott lilahagymát is (nagy hagymamániás vagyok, ez el is hagyható)
  4. A kelt ha megfőtt kiveszem és átöblítem hideg vízzel.
  5. Még egy főzés szükséges: rizsre is szükség lesz -az eredeti recept basmatit ír, itthon jázmin rizs volt, ezért azt használtam, de szerintem az ehhez a répás verzióhoz jobban is passzol. Szóval rizst főzök.
  6. Ha megfőtt a rizs, összekeverem a répával. 20160107_121049
  7. Ha minden kész, jöhet a rétegezés: sütőpapírt raktam egy tepsibe, ebbe jött az első réteg -ez káposzta volt. Majd jött egy adag répás rizs majd még egy adag kel. Nem a rétegek közé raktam a “szószt”, hanem csak a tetejére. 20160107_12133320160107_12144320160107_122444
  8. A rétegezést kellel fejezem be (nálam csak 3 réteg lett), erre öntök fűszeres rizstejfölt. Ezt úgy készítem, hogy a Mag4 gépben rizstejet főzök, majd kiveszem a szűrőt úgy, hogy a rizs benne maradjon a gép turmixkelyhében és a fedőt visszarakva “blender” funkcióval összeturmixolom a rizstejet a rizzsel. Így masszát kapok ami kiválóan használható rizstejszínként (bár szerintem ezen bolti elnevezés megtévesztő, mert az e néven árult krém inkább tejfölre emlékeztet engem, nem az édes tejszínre, de még csak a főzőtejszínre sem). Tehát a rizstejfölt keverem össze sóval és borssal meg egy kevés pirospaprika fűszerrel. Ezzel öntöm le a rakottasomat. 20160107_122851
  9. A tetejére mehet sajt (Violife pl). de ezt most kihagytam. 20160107_121446
  10. Előmelegített sütőben fél óra alatt kész.

Jó étvágyat hozzá!

20160107_175403

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!