Sokszor olvasom emésztéssel és ezzel kapcsolatos gondokkal foglalkozó cikkekben, hogy óvatosan kell bánni a puffasztó ételekkel, egészen pontosan a puffasztó zöldségekkel. Akkor is felhívják erre a figyelmet, ha az adott írás nem is ételintoleráns embereknek szól (elsősorban). Alapvetően egészséges emésztéssel rendelkező embereket is inteni szoktak ezen ételek (túlzott) fogyasztásától.
Gyermekkorom óta nem tudtam sosem enni puffasztó zöldségeket. Mindig is gondot okoztak: puffadtam, fájt a hasam -sokszor órákon át. Ugyan szüleim fontosnak tartották, hogy egészségesen táplálkozzam és ne legyek válogatós, de ebbe még ők sem kötöttek bele, hiszen látták, milyen gondot okoz egy káposztás, karfiolos, vagy kelbimbós étel. Otthon nem is volt sosem ilyesmi, vagy ha mégis, akkor nekem készített anyukám valami mást.
Több évtizedet éltem le puffasztó zöldségek evése nélkül és abban a tudatban, hogy ezek nekem gondot okoznak és nem ehetem, nincs mit tenni.
Aztán harmincpár évesen kiderült, hogy nem is ezekre, hanem egészen másra vagyok ételallergiás. Kiderült a tej-, tojás- és gluténallergiám több évnyi gyomorgond után. A diéta meghozta az eredményt, bár még mindig nem nevezném magam rutinosnak és messze többször vétek óhatatlanul és akaratlanul is.
Viszont, ami változott az az, hogy azóta simán ehetek bármit, ami puffaszt! Nem okoz semmi gondot! Egyik kedvenc zöldségem a karfiol. Szeretem sütve, párolva, főzelékként, zöldségpörköltként, krémlevesként is. Minap pedig életemben először kelkáposztás ételt készítettem! El sem hiszem, hogy hiába vezetek huszonéves korom óta saját konyhát saját ételekkel és főzök majdnem minden nap, ez eddig kimaradt. Egy rakott ételt készítettem próbaképpen: ha a karfiol már nem okoz gondot, akkor vajon ez igaz-e a kelre is? És igaz! Semmi bajom sem lett tőle.
Ezután bátrabban fogok enni ilyen ételeket is -feltéve, hogy a többitől, amire allergiás vagyok mentesek.
Felmerült bennem, vajon nem azért okoztak-e régebben a puffasztó ételek gondot, mert amúgy más ételre allergiás voltam?
Ételallergiámról nem tudtam, ettem olyat is, amit nem kellett volna, ezt nyilván megsínylette emésztésem, gyomrom, bélbolyhaim és ugyan akkoriban még biztosan messze nem okozott olyan erős tüneteket ételallergiám, de már rombolta a bélflórámat és emiatt okoztak gondot a gázképződést okozó zöldségek. Mert mióta diétázom, ehetek ilyesmit is.
Nem szeretnék senkit sem ijesztgetni, biztos vagyok benne, hogy ezen megfigyelés nem mindenkire igaz és az emberek nagy része nem azért nem bír káposztát enni mert másra rejtett allergiája van, de bizonyos esetekben lehetésges lenne, hogy ez a helyzet?
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: