Egy magazin online felületén olvastam Gisele Bünchen és Tom Brady szigorú diétájáról. A cikket azzal a kérdéssel zárták, hogy az olvasók tudnának-e ilyen szigorú diéta szerint élni? Azt hiszem, a cikkíró nem ismer közelről ételallergiást. Mert akkor tudná, ma is Magyarországon milyen sokan kénytelenek a saját egészségük, életük miatt hasonlóan szigorú -csak más alapokon nyugvó- diétát követni. Köztük sok gyerek is! Igen kicsi gyerekek, ovisok is, akik már szinte mindent tudnak arról, mit ehetnek és mit nem.
De nézzük csak meg, mi az, amit nem ehet aki mondjuk tejallergiás. Aki csak a tejcukorra érzékeny, annak könnyebb a dolga, de ha a tejfehérjére is az, akkor semmi tejterméket nem ehet, laktózmenteset sem. Se túró rudit se csokit (csak étcsokit amiből nincs ízesített, illetve ami az abban általában tej is van), se túrót se hasonlót…
De nem csak erre kell figyelniük. Számos élelmiszerben van rejtett tej: ez lehet kazein, tejsavó, savópor és számos más, becsapós néven is említhetik.
Egy ideje már nagylányom -aki alsós az iskolában- is tudja, mit kell keresnie az élelmiszerek címkéin. Nem is gondolná az ember (sokszor még egy gyakorlott diétázó sem), mikbe raknak tejet! Pár példa, amiken a leginkább ledöbbentem az elmúlt években: piacon vásárolt háztáji zsírban tejfehérje, kolbászban is (boltiban is), chipsek, müzliszeletek. Nem mindegyikben, de mindenhol mindenkor el kell olvasni az összetevőket. Akkor is, ha évek óta veszed ugyanazt, mert változhat az összetétel! Megjártuk már keksszel, ami hirtelen tejes lett úgy, hogy se a csomagolás nem változott, se semmi más…
Sőt, sokan, akik ételallergiás, figyelhetnek a keresztallergiára is. Aki a tejfehérjére az, annak óvatosnak kell lennie a marhahússal. Nem biztos, hogy nem ehet egyáltalán, de könnyebben előfordulhat, hogy ezt sem tolerálja, ezért körültekintéssel fogyaszthatja.
Aki a tojásra allergiás, annak a szárnyasok húsával kell óvatosnak lennie. Nem tilos, de érdemes tudatosan enni hogy ha bármilyen kellemetlen tünet fellépne, be lehessen azonosítani, mi okozta.
És akkor ott vannak azok, akik több mindenre allergiásak. Tejre és gluténre… Vagy tejre, tojásra és gluténre.
Tudjátok, miket nem ehetek? Bocsi az önzésért, de remek példa vagyok a háromszoros, azaz poliallergiára ételek terén.
Szóval tilos a tej-, tojás- és glutén. Mit is jelent ez? Ezeket kell kerülnöm a címkéken (győzd megtanulni és megjegyezni!):
- citopán por
- galaktóz
- hidrolizált kazein
- K-kazeinát
- karamell szinezék
- kazein
- kazein származékok
- laktalbumin
- laktoferrin
- laktoglobulin
- laktóz
- Na-kazeinát
- Na-laktát
- nátrium kazeinát
- rekaldent
- savó
- savópor
- tej
- tejpor
- tejsavó
- tejsavópor
-
- albumin
- globulin
- konalbumin
- lecitin
- levitin
- livetin
- lizozim (lysozyme angolul)
- ovalbumin
- ovoglobulin
- ovomucin
- ovomucoid
- ovotransferrin
- ovovitella
- ovovitellin
- silici albuminate
- vitellin
-
- árpa
- búza
- rozs
- tönköly
- zab
- “E1400–1450 közötti adalékanyagok keményítőből készülnek
- marhahús
- szárnyashús
Könnyebb lenne azt leírni, mit szabad, nem? Maradtam például a disznóhúsnál, de szomorúan kellett tapasztalnom, hogy ezt sem bírom. Ja, mert az ételallergiák mellett colitisem is van, igaz még nem vészes a helyzet (és persze atipikus, csak hogy könnyebb dolgunk legyen az orvosokkal, akik szintén nem tudják, most akkor mire is diétázzak, mert ha colitisre is tenném, akkor nem nagyon maradna amit ehetek…)
És itt még mindig nincs vége!
Mert aki kényszerűségből lemond alapveő élelmiszerekről és tápanyagforrásokról (tej-kalcium, stb), annak pótolnia kell. És ez nem nehéz, mert kalcium sok minden másban is van. De! Erre akkor figyelni kell. Alapvetően ha mindent ehet az ember, akkor nem nehéz kiegyensúlyozottan táplálkozni. Ha megszorításokkal étkezik, akkor oda kell figyelnie. Mint például a vegánoknak. Kb mindenki egészséges tud maradni aki lemond az állati eredetű ételekről, de azért oda kell figyelnie, hogy egészségesen táplálkozzon.
Ezt is mind meg lehet szokni és kivitelezni.
Szóval nekem nincs azzal bajom, ha egy modell, sportoló vagy bárki keményen diétázik -félre ne értsétek írásom-, csak azzal, ha bárki is azt hiszi, hogy csak nekik van nehéz dolguk és egy mezei -esetleg túlsúlyos- ember ne lenne képes ugyanolyan nehézségű diétát tartani -egy életen át, mert a legtöbb allergia sajnos nem múlik el csak úgy…
Egy éve nem ettem tejterméket, tojást és glutént sem -kivéve a diétahibákat, amik nem voltak tudatosak, de sajnos ilyen becsúszik sokszor a leggondosabb figyelem mellett is. Semmit nem ettem a fenti hosszú listából és emellett még figyelek a vitamin és ásványianyag bevitelre is -és nem csal multivitamint szedek- sőt, igyekszem egészségesen táplálkozni, mégis túlsúlyos vagyok és voltam az allergiák előtt is. Mindezek mellett érzem túlzásnak azt a feltételezést, ami a cikkből érezhető: miért ne tudná bárki tartani ezt a diétát? Kérdezzetek meg bárkit, aki ételallergiás. Nagyon sokan éreztük úgy, hogy nem fog menni -még akkor sem, ha “csak” a gyerekünk diétájára kell figyelni- aztán beleszoktunk és remekül megy tartani is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: