Diéta és allergia

7 meglepő dolog a gluténérzékenység kapcsán

Amikre álmomban sem gondoltam volna mielőtt ételérzékeny lettem…

Szóvl előzetesen annyit, hogy immár 1 év is eltelt azóta, hogy kiderült, pár dologra allergiás vagyok -tavasszal pedig annak lesz az első évfordulója, hogy gluténmentes lettem. Rengeteget kellett tanulnom: utánaolvasnom, járnom, hogy képben legyek és ne kövessek el véletlenül se diétahibákat, hiszen annak egészségem látja kárát. Pár hónapja pedig már egyik gyermekem egészségéért is komolyabban felelős vagyok, mert kiderült, ő is lisztérzékeny. 

Összegyűjtöttem a legmeglepőbb dolgokat, amiket olvastam a cöliákia és a diéta betartása kapcsán. Ezeken valóban nagyon megepődtem.

  1. Nem csak az számít, mit eszel, miből készül egy étel, de az is, milyen eszközökkel vagy éppen eszközökben készül: nem eheti meg a lisztérzékeny azt a rántott húst például -hiába készül gluténmentes liszttel és morzsával- amit olyan olajban sütnek, amiben előtte búzalisztes bármit sütöttek. Bizony megérezzük komolyan az ilyen apróságokat is, ezt megtapasztalhattam én is ez elmúlt időszakban. Komolyan át kell gondolni ezért a családi ebédfőzéseket ha nem csak ételérzékeny személyeknek készül étel. A sorrend nagyon számít!
  2. Kozmetikumokban is lehet glutén! Olyan durva, de így van: arckrémben, samponban… Nem csak az ételekre és italokra kell figyelni, de sok másra is… Végül is, ha csiganyálkát is raknak egyes szerekbe, akkor miért pont búzát vagy más gluténtartalmú dolgot ne tennének egyikbe-másikba? El kell olvasni ezeket a címkéket is.
  3. Vitatkoznak azon -legalábbis olvastam pro és kontra is-, hogy pár alkoholos ital fogyasztható-e: elvileg a párlással a megengedett határérték alá csökken a gluténtartalma a whiskeynek, de láttam több olyan oldalt is, ahol mégis a tiltólistás termékek között szerepel. Ja, és a kukoricasör se gluténmentes! Illetve csak akkor, ha ezt külön jelzik rajta. Ugyanis egyéb esetben tesznek bele komlót és/vagy árpát. Viszont több helyen is lehet kapni gluténmentes söröket amik szerintem elég finomak (erről később írok még egy másik bejegyzésben).20151105_141103
  4.  Iszonyat sokféle tünete lehet a legközismertebb emésztési gondokon túl a gluténérzékenységnek! A pechesebbek többel is találkozhatnak mire kiderül mi bajuk… 
  5. Olyan ételekben is lehet glutén, amiről nem is gondolnád: előre csomagolt darált hús…
  6. Léteznek nagyon finom és ehetetlen előre elkészített gluténmentes termékek. A legalapvetőbb példa a gm kenyér: ha nem tudsz magad készíteni, akkor kénytelen vagy készen venni. Szerencsére ma már sok helyen lehet kapni: a szupermarket láncoktól a helyi kisebb pékségeken át. Ugyanakkor légy óvatos: ne érje búzaliszt (ha csomagoltat vásárolsz boltban, akkor nézd meg a csomagolást, nehogy szakadt legyen, mert ezeket sokszor együtt tárolják búzalisztes termékekkel… ha pedig pékségben veszed frissen, akkor különösen érdemes óvatosnak lenni: volt már, hogy a kenyér finom volt de utána rosszul lettünk és volt hogy nemcsak finom volt de bajunk se lett tőle -péksége válogatja)2015-09-29 18.17.24
  7. És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: a gluténérzékenyek remek közösséget alkotnak: segítenek egymásnak például facebookos csoportban -ide bátran írhatsz ha kezdő vagy, keresel valamit vagy más jellegű kérdésed van. Nélkülük már az elején feladtam volna a sok kudarc miatt, de itt választ kaptam kérdéseimre és láttam, más is jár hasonló cipőben és idővel belejön akár a gm sütésbe-főzésbe, akár az eligazodásban a gm életmódban. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!