Kis pihenő után újra elővettem illetve használtam a magtejgépemet, amiről itt írtam már.
Láttam egy videót a Magtej facebookos oldalán és ez újfajta módot mutat rizstej készítésére. Nem főzi a rizst a vízzel, hanem csak turmixolja (blend funkcióval) és ezáltal nyers rizstejet kap. Érdekes ez, de remek, mert egy ideje kerestem olyan módszert a géppel, amivel tejeskávéhoz való tejet illetve tejsűrűséget tudok előállítani. Na ez pont olyan! És persze mivel csak turmixol, ezért gyorsabb is, mint a főzős verzió (bár az sem túl hosszú a maga kb 25 percével).
Tehát ha lágyabb, hígabb tejet szeretnétek, akkor ez a blenderes tej szerintem remek! Elkészítési módját lásd a fenti videólinknél.
2. verzió
Nagyon szép brokkolit találtam a boltban (piacra nem tudtam menni) és rögtön a krémlevesre gondoltam. Azt szeretem a magtej gépben még, hogy kiváló rizstejszínt (olyan tejföl sűrűségűt) tudok készíteni könnyen, gyorsan és olcsón vele -a boltit mindig drágállottam és az íze se jött be szemben azzal amikor sűrűre főzzük a rizstejet és ezáltal kapunk főzéshez, sűrítéshez is használható krémet.
Szóval lábosban megfőztem a rózsáira szedett brokkolit két közepes szem kockázott-hámozott burgonyával, sóval és borssal. Ezt tehettem volna a magtej gépben is, de az most másra kellett és siettem. Szóval amíg a brokkoli főtt, addig elkészítettem a rizstejszínt.
Összeadtam a fenti módszerrel, mivel a blender után kapott tejet leszűrtem, de a maradék rizst (rizsdarabokat) nem dobtom ki, hanem a gépben hagytam (szűrés után maguktól ott maradtak). Ezt a maradékot öntöttem fel újabb 1 liter sima vízzel és most a “Soup smooth” funkciót kapcsoltam be. A szűrőbetétet kivettem, jópár rizsszem amúgy is kijött, szóval mindegy is volt. A soup smooth végigment, a “tej” jó krémes lett, de azért a végén még egy blendert bekapcsoltam, azaz turmixoltam rajta egyet -ez a tökéletes állag számomra.
Ekkor már nincsenek benne rizsdarabok, hiszen azok megfőttek és krémessé váltak a leveskészítő, majd a turmixoló művelet közben, így szűrni nem kell.
Ekkorra már készen volt a brokkoli és a krumpli. Kivettem a zöldségeket a főzővízből, de a vizet nem öntöttem ki!
A rizstejet kiöntöttem egy kancsóba, de keveset hagytam a gépben. Erre raktam a brokkolit és a krumplit, majd felöntöttem kevés (nem az összes) főzőlével, végül még egy kevés rizstejet öntöttem rá. Azért rétegeztem így, mert jobban láttam, mennyit szeretnék az egyik és a másik hozzávalóból: egy kis fej brokkolim volt, ehhez kb fél liter főzőlevet öntöttem és ugyanennyi rizstejet, de ízlés szerint adagolhatjuk. Ezt blender funkcióval turmixoltam össze -csak egyet turmixoltam rajta és készen is volt.
Tálalhatjuk is: rakhatunk bele levesgyöngyöt, pirított kenyérkockákat vagy szórhatunk rá -mint a képen is- pirított napraforgómagot (boltban vettem, nem sk pirított). Nagyon finom.
3. verzió
Még mindig nincs vége!
Ugyanis a már említett sűrűbb tejnek lehet más funkciója is. Kiváló kásakészítő!
A kásák igen egészséges ételek és sokat meleg tejjel kell készíteni -na erre is remek a levesként (azaz soup smooth funkcióval) készített rizstej. Jobb is szerintem, mint sima rizstejjel készíteni, mert ez sűrűbb és kedvünk szerint ízesíthetjük -használhatjuk sós vagy édes kásához is.
Mi ezekkel a kásánakvalókkal próbáltuk ki: bolti gluténmentes gabonakása, köleskása, kölespehely és rizsdara.
A mennyiségek kapcsán most 1 evőkanál kásánakvalóhoz kevertem 3 evőkanál tejet. Azért van, ami több tejjel még jobb, de ez függ attól is, mennyire szeretnénk folyósnak vagy szilárdabbnak kásánkat.
Ami nagyon fontos még az, hogy elkészülte után azonnal használjuk fel ehhez, azaz keverjük az alapanyaghoz a tejet, mert ha kihűl, akkor kevésbé használható kásához (vagy utánmelegíteni kell).
Szóval ha esetleg egy vagy sok adag kását akarunk készíteni reggelire vagy máskor, akkor ahhoz is remek ez a gép: csak víz, rizs, kevés só kell hozzá, a kásához való alapanyagunk és ízlés szerint cukor meg esetleg kakaópor, fahéj a szóráshoz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: