Ha ételérzékenyként megy is a diétázás, nem hibázol, akkor sem biztos, hogy minden remek és a hasad, emésztésed is jól van sajnos. Mert például gluténérzékenyként kialakulhat hasi diszkomfortérzet, székrekedés a rostszegény táplálkozás miatt. A gluténmentes termékek nagy része kevesebb rostot tartalmaz, ez okozhat gondot, ha nem figyelünk oda. Tehát nem csak arra kell figyelni, hogy az allergiát, tüneteket okozó élelmiszereket és összetevőket kiiktassuk, hanem arra is, hogy az ezektől mentes étrendünk megfelelő mértékben tartalmazzon mindent, ami szükséges a valódi jólléthez, bélrendszerünk egészségéhez. Nem könnyű, iszonyat sok időt és energiát felemészt emésztésünk rendben tartása. Nálam sokszor a rostpótlás okoz gondot -nehéz erre is külön figyelni. Próbáltam utánanézni, hogyan is tudom rendes szinten tartani a rostbevitelt. Ezeket találtam (források lentebb):
- léteznek rosttal dúsított gm termékek -pl kedvenc kenyerem a Schar Rustico (de csak ezt enni sem elég tapasztaltam)
- eleget kell inni! Fontos! 1,5- 2,5 litert
- nyers zöldséget és gyümölcsöt kell enni
- amennyiben a 3. pont nem kivitelezhető vagy csak részben, akkor főtt, sült, mirelit állapot után felengedett, elkészített gyümölcs-zöldség is megfelelő -de legjobb a nyers persze
- egyik forrás napi 40 dkg gyümölcsöt és/vagy zöldséget ír elő (ami egy máik cikk szerint napi 3 db körte), másik szerint napi 3-4-szer fogyasszunk ilyesmiket
- a gyümölcsöt, zöldséget fogyaszthatjuk ital formájában is -de a bolti gyümölcslevek nagy része nem gyümölcs, így csak mérsékelt a hatásuk
- rostban gazdag még a lenmag, hajdina, barnarizs, almarost, útifű maghéj (ami remek, mert ez utóbbi igazán sok gm recept összetevője -kenyereké főleg)
Tapasztalatom szerint azon napokon, amikor tudtam figyelni arram, hogy eleget igyak -részben gyümölcslevet, lehetőleg olyat, ami valóban rostos-, egyek zöldséget, gyümölcsöt -ebédre például zöldséges ételt ettem ami nem azt jelentette, hogy a rántott hús mellett volt két szem salátalevél, hanem az ebéd nagy részét, vagy 60%-át a zöldség ette ki, igaz főzve és turmixolva, de akkor is zöldség volt- máris jobb volt a közérzetem és az emésztésem.
Azonban amikor ezt nem tudtam megcsinálni -elég egy nap amikor nem jut időm eleget inni vagy nem jutok zöldséghez se ebédre se külön-, máris felborul a helyzet és gondjaim támadnak az emésztésemmel, akkor is, ha nem ettem semmi allergént se keresztszennyeződésnek kitett dolgot!! Nagyon fontos erre is figyelnem, és bevallom, szenvedek, hogy jusson erre is kellő figyelem, idő és energia… Ti hogy csináljátok?
-
Források:
-
http://www.global.schaer.com/hu/glutenmentesen-elni/fiber-rostfogyasztas-glutenmentes-etrendben
-
https://glutenerzekeny.hu/rostpotlas-es-glutenerzekenyseg/
-
http://www.femina.hu/fogyokura/korte_hatasa?utm_medium=newsletter&utm_campaign=Dieta%20hirlevel%20IX/40&utm_source=Dieta%20hirlevel
Napi adagról még itt olvastam:
http://www.urban-eve.hu/2008/02/16/zoldsegek-es-gyumolcsok-adaglistaja/
http://www.urban-eve.hu/2008/02/16/5-adag-zoldseg-gyumolcs-naponta-hogyan-mit/
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: