Diéta és allergia

Tejhabosítás növényi tejekkel

20150523_081942

Házilag gőzölt tej (kókusztej)

Ha allergiásak vagyunk nem csak a tejcukorra, de a tejfehérjére is, akkor bizony nem ihatunk tehéntejet. Ez magában még hagyján, de mi lesz a tejeskávénkkal?!? Ahhoz bizony tej kell. Nem is akármilyen. Jó, ha habos, gőzölt és meleg. 

Szerencsére nálunk akad itthon egy kapszulás kávéfőző, aminek van tejhabosító funkciója is (rendes csöves habosító, nem a keverős!), de felteszem más tejhabosítóval is sikerülne a művelet. Eleinte szójatejjel próbálkoztam -szuper lett a végeredmény!- de miután legkisebb lányom erre is allergiás lett, akkor váltottam más növényi tejekre. 

Elég jók a tapasztalataim: némi rutinnal szép eredményt lehet elérni.

(Akinek meg mégsem jön ez be, az már ihat mentes tejjel is kávét számos kávézóban. Eddig Starbucksban, Costa Coffeeban és McCafeban teszteltem és mind finom  volt.)DSC_0098  

Összeállítottam egy listát arról, mennyire habosíthatóak a különböző növényi tejek -tapasztalatom szerint- hagyományos csöves, nem keverős tejhabosítót használva:

(ha akad olyan, ami nem szerepel a listán, de próbáltad, írd meg!):

  1. Szójatej a legjobban habosítható és a legkönnyebben
  2. Kókusztej a következő (tetrapakos kókusztej, a hígabb verzió)
  3. Rizstej -simán lehet, bár az ízét kávéhoz én kevésbé kedvelem
  4. Mandulatej, de majdnem fej-fej mellett áll a rizstejjel
  5. Mogyorótej -nem a legjobb, de kivitelezhető a habosítás
  6. Zabtej -se nem könnyen habosítható, se nem finom kávéhoz: nem ajánlom!
    DSC_0100

    Ezúttal mogyorótejből készült a hab: lehet ennél jobbat is más tejjel

És leírom a módszert is, amivel nekem a legjobban megy a habosítás, hátha másnak jól jön:

  • Kell egy bögre, kb félig megtöltjük tejjel (mehet bele egy kevés cukor is) -de ha belefér, akkor minél több tejet töltesz bele, annál könnyebben és jobban gőzölhető.
  • (Megjegyzés: Ha több tejet töltesz bele, akkor kell egy másik bögre amibe áttöltöd a habot amint eléri a bögre peremét, majd az eredeti bögre tejet gőzölheted tovább amíg csak el nem érsz annyi habot, amennyire szükséged van. Természetesen a hab remek forró csokihoz, kakaóhoz is.)
  • Jön a gőzölés
  • Ha sok a tejhab és kifutna a bögréből, akkor át lehet kanalazni egy másik bögrébe. Sőt, akár így készíthető macchiato is (azaz csak tejhabos kávé)
  • Lényeg, hogy sok tej legyen a bögrében, mert így jobban fog habosodni. Ez a mennyiség általában több, mint amennyi tejjel szívesen iszom a kávém, de a maradékot el lehet rakni későbbre, hűtőben nem lesz semmi baja.
  • Ha rászórnál a tetejére fahéjat vagy kakaóport, akkor ezt gondold meg: lelapítja ugyanis a tejhabot sajnos, ezzel számolni kell. Nem teljesen, de sokat fog veszteni a magasságából (mint amikor habfürdős habra szappanos vizet öntesz)
2015-06-18 06.53.02

Ilyen, ha fahéjat szórsz rá: ennél több volt a hab, de azért maradt is

És itt egy példa, hogy remek hab készülhet növényi tejjel is:

2015-05-31 08.40.00

Ekkora hab is kivitelezhető kókusztejjel (macchiato-módszerrel készült, azaz másik bögrében gőzöltem a tejet és a habot átraktam a kávéra)

Megjegyzés (2019.01.29.)

Régebben használtam a fent leírt gépet és módszert. Időközben már másik kávéfőzönk van és ennek nincs tejhabosítója, ellenben vásároltunk egy elektromos tejhabosítót ami keverve melegíti é habosítha fel a tejet. Kinézetre olyan, mint egy kisebb méretű kancsó, egy henger alakú talapzaton áll és tud hidegen vagy melegen is habosítani. Ezzel teljesen más a habosítás menete és más tejek váltak be, mint régen! Tapasztalataimat alább olvashatjátok:

  • Ami eddig bevált, az a kókusz- és mandulatej kombinációja. Kókusztej azért, mert ez a kedvencem (kávéhoz is) -szerintem remek ízt ad a tejeskávénak-, de nem habosodik szinte semennyire sem ebben a habosítóban sajnos. Ezért szükséges hozzá a mandulatej, ami viszont kiváló habot ad!
  • 90 ml kókusztejhez adok 50 ml mandulatejet és így habosítom. Ami még fontos, hogy a habosítóban alulra kerül (azaz először öntöm be) a kókusztejet, erre jön a kb fele annyi mandulatej és mehet is a “program”.
  • Nem szoktam végigvárni a melegítős programot, előbb kikapcsolom a gépet, mert sokszor összeesett a hab ha túl sokáig gőzöltem (hideg programmal még nemigazán próbálkoztam, így azt nem tudom).
  • Legjobb eredményt akkor érek el, ha hideg, hűtőben tárolt tejeket használok.
  • Az sem volt eddig mindegy, melyik márkájú tejet használom. Míg a kókusztejnél nem számít, hiszen az nem habosodik fel se így se úgy, addig a mandulatejek között elég nagy különbség volt sajnos. Mostani kedvenc kombinációm cukormentes Alpro kókusz- és szintén cukormentes Alpro mandulatej (fotóztam). Sajnos a Joya mandulatejjel nem sikerült a hab elérése, de próbálkozni fogok még mert vannak napok, amikor a szokásos módszerrel sem tudok habot előcsalogatni így lehet, simán én voltam rossz passzban nem a tejjel volt a gond.
  • Mióta sikerült rájönnöm arra, hogyan tudok habosítani és mely tejek keveréke ízlik a legjobban, nem is hiányzik a profi kávéházi kávé, annyira bejött így az itthoni latte!

Mit gondoltok?

Ugye, hogy érdemes próbálkozni?

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. csaktermeszetesen says:

    Úgy tapasztaltam, hogy jó a zabtej is a kávéhoz, de nem a zabpehelyből készült, hanem a hántolt zabból. Teljesen más íze van a kettőnek. A zabpelyhes változattal borzalmas volt az íze. Igaz függ a kávé minőségétől is. A frissen darált kávéhoz szeretem a növényi tejeket, de az instant kávét nem tudom ezekkel meginni, még a jobb fajtákkal sem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!