Ha megvan a diagnózis, hogy ételallergiás vagy, az csak a jéghegy csúcsa. Jön a sokk, hogy akkor most mi lesz, hogyan is kell ezt csinálni, diétázni. Ezen túllendülve és odafigyelve étkezésünkre jön a következő sokk: az, ahogyan mások állnak a diétához. És nem is az zavaró, amikor valaki ismerős vagy ismeretlen megjegyzéseket tesz, hanem amikor közvetlen környezetünk reagál nem a legszerencsésebben. Nagy tisztelet a kivételnek -hiszen sokan igen kedvezően állnak a dologhoz a kezdetektől. Nem csak azzal kell megküzdeni, hogy sokan össze-vissza keverik mi micsoda, de vannak, akik egész egyszerűen kijelentik, hogy ételallergia mint olyan nem is létezik. Csak kitaláltad, ez valami úri huncutság, régen ilyen nem volt, aztán látod, régen is túléltek az emberek, stb stb. Kellemetlen ilyenekkel találkozni és nem könnyítik meg a diétázók amúgy is nehezebb életét.
“Kedvenc” beszólásaim
Mikor nagyinak mondtuk, hogy kiderült, gluténérzékeny az unokája:
“-Glutén?
-Tudod, nem ehet lisztet.
-Ja, jó. Akkor majd eszik a tarhonyából.
-De sajnos nem ehet tarhonyát sem (megj.: telefonáltunk és itt még nem akartam belemenni a fejtegetésbe)
-Ó. Nem baj, lesz rizs is. Akkor majd az övébe nem rakok kukoricát.”
***
Vagy amikor házon kívül kellett ennem és elmentünk egy, az interneten is külön gluténmentes étlappal büszkélkedő (gyors)étterembe.
-Jó napot, gluténmentes étlapról hallottam.
Megkaptam, átlapoztam. Mivel tejre és tojásra is allergiás vagyok és az étlapon a többi allergén nem volt feltüntetve, ezért csak 1 db étel volt, amit rendelni mertem volna. Csakhogy…
-Ezt néztem ki. (megj.: ez egy sült hús volt rárakott paradicsommal, egész sajttal és körettel) Van ebben tej vagy tojás?
-Igen, sajtot rakunk rá.
-Kérhetem sajt nélkül?
-Igen, de akkor csak paradicsom lesz rajta. Nem kér inkább ilyet?
És ajánlanak egy rántott szeletet.
-Jól néz ki (megj: fotós az étlap).
-Igen, pont olyan, mint amit kinézett.
-De nincs ebben tojás?
-Nem, ez gluténmentes.
-De a panírt nem tojással készítik egész véletlenül?
-Öööö. Hát azt nem tudjuk, nem itt készül, csomagolva érkezik.
(No komment).
***
Sok allergiás mesélhetne még, miket kellett kiállniuk. És igen, az ételérzékenység mellett ez már banális dolognak tűnhet és olyannak, hogy ennél nagyobb bajunk sosem legyen (ne is!), de nagyon bántó tud lenni. Az ember küszködik, hogy rendesen tartani tudja a diétát ami az egészségéhez szükséges, szenved, ha vennie kell bármit is bárhol -legyen az alapanyag a sarki boltban, multiban vagy készétel útközben, étteremben, stb.
Durva, de mikor gyerekkel voltunk egy bevásárló központban, ahol persze sok étterem volt, nem tudtam (volna) mást enni, csak sült krumplit és salátát. Igaz, hogy a beülős étterembe (1 db) nem néztük meg az étlapot, mert annyi időnk nem volt, így csak a többi étkezdében néztünk szét (volt vagy 5), de semmi sem volt! És az még hagyján, hogy nekem három elég alapvető élelmiszerre van allergiám, de ha “csak” gluténérzékeny lennék se találtam volna szinte semmit (kivéve a fentebb említett éttermet, ahova a hozzáállásuk miatt gluténérzékenyként sem biztos hogy be mertem volna ülni).
Másik kedvencem a kétkedés:
-Mi az, hogy érzékeny a lisztre? Múltkor is milyen jó étvággyal megette a szilvás gombócot, aztán nem lett tőle semmi baja.
-De lett, csak nem azonnal. Otthon fájt a hasa és tudod, ha nem diétázna a gluténra, akkor több komolyabb betegsége is kialakulhatna idővel.
***
De ne gondoljátok, hogy ilyesmivel csak a laikusok fárasztanak. Voltam bőrkiütéssel klinikai bőrgyógyásznál, aki közölte mikor rákérdeztem, nem lehet-e a kiütés attól, hogy tejérzékeny vagyok, hogy ilyesmi nem létezik! Igazi magyar kórházban dolgozó középkorú doktor, aki nem hisz az ételallergiában. És bőrgyógyász! Mert ha fogorvos vagy nem tudom, röntgenező lenne, akinek semmi köze az allergiás tünetekhez, akkor mindegy is, miben hisz (bár azt a templomban kell, az ételallergiákat tesztekkel lehet bizonyítani, biztos van valami -akár több- orvosi lap is, amiben szó is esett erről mikor kiderültek évekkel ezelőtt…). Na mindegy. (Abból amúgy nem lett bajom, de kiderült később, hogy igen, az ételallergia okozta… ja és később komoly bajom lett, amit nem mondom, hogy biztosan, de lehet, meg lehetett volna előzni, ha az első orvos, aki lát hisz az ételallergiás bőrkiütésekben.)
A lényeg, hogy ne hagyja senki elbizonytalanítani magát: ételallergiák léteznek, akinek ilyenje van, annak diétáznia kell, punktum. És sajnos azt kell mondanom, hogy ne bízz senkiben: se abban, aki boltban vagy étteremben dolgozik, se a jószándékú rokonokban. Jó annak, akinek egy-egy diétahiba után nem lesz komoly tünete, de ha élelmiszert vásárolsz, azért mindig kérdezz: egy vagy pár kérdés után tudni fogod, elhiheted-e amit a másik mond, érti-e mit kérdezel, van-e alapvető fogalma az ételallergiákról. Sajnos sokszor még mentes ételeket árusító helyeken sincsenek ezekkel tisztában -mint az látszik a fenti éttermi jelenetnél is. Kitartás, idővel könnyebben lehet venni a beszólásokat!
Köszönöm! 🙂
Nagyon jó meglátások!!! Gratulálok! További sok sikert az íráshoz!