Avagy attól még, hogy tejre, tojásra és gluténre allergiás vagy, nem elég a tejet, tojást, glutént kerülnöd. Tudnod kell, milyen rejtett formákban, neveken szerepel a kész/félkész!feldolgozott élelmiszerekben.
Ezeket kell kerülni, ha tejfehérjére vagy allergiás:
- citopán por
- galaktóz
- hidrolizált kazein
- K-kazeinát
- karamell szinezék
- kazein
- kazein származékok
- laktalbumin
- laktoferrin
- laktoglobulin
- laktóz
- Na-kazeinát
- Na-laktát
- nátrium kazeinát
- rekaldent
- savó
- savópor
- tej
- tejpor
- tejsavó
- tejsavópor
- tejtermékek (ez egyértelmű)
Ezeket kell kerülni, ha a tojásra vagy allergiás:
- albumin
- globulin
- konalbumin
- levitin
- livetin
- lizozim (lysozyme angolul)
- ovalbumin
- ovoglobulin
- ovomucin
- ovomucoid
- ovotransferrin
- ovovitella
- ovovitellin
- silici albuminate
- vitellin
- tojás (tojáspor is)
- majonéz (külön írom, mert sokan kifelejtik)
Ezeket kell kerülni, ha gluténtartalmú ételeket nem ehetsz:
- árpa
- búza
- rozs
- tönköly
- zab
- “E1400–1450 közötti adalékanyagok keményítőből készülnek (ez búzakeményítő is lehet)“*
Továbbá figyelni kell még a keresztallergiára is, azaz azokra az ételekre amikre szintén allergiás reakció léphet fel, ha allergiás vagy.
- Marhahúst a tejallergia miatt,
- Szárnyasok húsát a tojásallergia miatt
Forrás:
* Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete, http://www.liszterzekeny.hu/tiki-index.php?page=Startcsomag&bl=n&saved_msg=y#_lelmiszerek_s_alapanyagok_helye_a_di_t_ban
A fenti felsorolást az interneten található forrásokból szedtem össze -a tejallergiára vonatkozó részt évek alatt, majd a tojásra, végül a gluténra is rákerestem. Ha bármivel kiegészítenéd vagy javítanád a listát, szólj kérlek!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: