Diéta és allergia

Gyermekkori hipózás IGT-ben

 Összeszedtem az általam ismert tüneteit a hipózásnak különösen gyerekekre szabva.

Számunkra most különösen aktuális e cikk, mivel lányom először fog táborba menni és fontos, hogy mindig tudja önállóan is ha leesne illetve kezdene leesni a vércukra

Tünetek:

 • túlmozgás
 • felhevültség
 • idegesség, ingerlékenység, akár agresszió (enyhe)
 • hirtelen ok nélküli szomorúság, akár sírási roham amit nem tud abbahagyni
 • bizonytalanság, elveszettség érzése (otthoni környezetben is)
 • remegés, fázás de lehet melege is, izzadhat is
 • sápadtság, vagy szürke arcszín
 • gyengeség érzése, bágyadtság
 • szédülés
 • tárgyak leejtése, koordinációs zavarok szédülés érzése nélkül is
 • fejfájás (ritkán fordul elő ilyen tünet, ha fáj is a fejük, általában más okozza)
 • émelygés, hányinger -utolsónak írom, mert ételallergiáik és -érzékenységük miatt sajnos sokszor éreznek így és legtöbbször nem a vércukruk okozza, de (nagyon ritkán) akad erre is példa

Mi okozhatja?

 • nem megfelelő étkezés: túl kevés szénhidrát vagy túl sok gyorsan felszívódó esetleg rossz időpontban történő evés, ch-adag elszámolása
 • frontok előtt/alatt/után -főleg hidegfrontoknál vagy kettős frontnál
 • sportolás, testnevelés óra után (akár nem közvetlenül, hanem órákkal később) -mozgás utáni 10 gramm gyorsat nekik sem szabad kihagyni!
 • mozgásos játék után -ha kimennek szünetben az udvarra és végigrohanja a 10-15 percet, utána ideges a matekóra miatt már leeshet a vércukra, nem kell nekik 30 perc mozgás sem, kevesebb től is gond adódhat
 • idegesség -dolgozat, felelés, iskola, stb- miatt (még jótanuló nagylányom is járt így egy dupladolgozatos nap elején)
 • kimerültség, alváshiány fokozhatja az esélyét a vércukorszint leesésének
 • betegség is -félsőlégúti betegségnél (torokgyulladás, nátha, stb) sokszor napközben minden ok nélkül látjuk a tüneteket, pedig nem ideges, otthon pihen, gyógyul, eszik rendesen, szokásosan. Láznál különösen figyelni kell! És ha a betegség miatt nincs étvágya, nem tud annyit enni, mint kéne (torokfájás, hányinger, levertség miatt), akkor pedig írnom sem kell, hogy különös odafigyelés szükséges (de erről érdemes mindenképpen előzetesen is véleményt kérni a kezelőorvostól, dietetikustól)
 • meleg -elég egy napsütéses tavaszi/nyári nap, túlfűtött szoba/bolt/jármű és máris gond adódhat! Figyelni kell ilyenkor természetesen az étkezések mellett a megfelelő folyadékfogyasztásra is! Hiába eszik nagy melegben 10 gr gyorsat ha nem ivott szinte semmit egész nap! Eleve IR/IGT esetén ügyelni kell panaszmentességkor is a folyadékfogyasztásra, de nagyobb melegben különösen!

Megoldási lehetőségek

Rengeteg féle tünete lehet annak, ha leesik -vagy kezd leesni- a vércukorszint. Mióta ismerjük állapotunkat (gyerkekeknél IGT, szülőknél IR van), jobban figyeljük és próbáljuk megjegyezni, hogy kinél hogyan jelentkezik, hiszen nincs mindig nálunk a vércukormérő. Amikor mérni is tudunk, akkor azt tapasztaltuk, hogy mérten nekünk még sosem volt alacsonyabb a vércukrunk (napközben, evések között) mint 3,9 (hivatalosan a hipózás 3,0 mmol/l alatti vércukorértéktől van), viszont a hipózás (kezdeti) tünetei már 4,4-től érzékelhetőek. A gyerekeknél eddig mindig bevált, hogy ha úgy érezték, leesik/leesett/kezd leesni a vércukruk, inkább egyenek 10 gramm gyors felszívódásút, mintsem várjanak. Elég egyértelműek a tünetek, amiket ők is felismernek és ha véletlenül mégsem lenne alacsony a cukruk, akkor sem okoz nekik akkora bajt a ritka +10gr mintha tényleg leesne és mégsem ennének. Náluk legalábbis, de ez egyénileg változó lehet!

 

Fontos tudni még, hogy az extra, gyors felszívódású étel/ital után figyelni kell az étekezésekre: ha nagyon messze van a következő, akkor enniük kell lassan felszívódó szénhidrátot is. Ezt általában 1-1 db Gullon cookie keksz és Glulu cukormentes keksz evésével érhetik el. Előző gyors, de mentes (gm, cm, tm, tom), utóbbi szintén mentes csak lassan felszívódó. Lemértem rengeteg kekszet már ezekből és 1,5 darab keksz ch-ja 10 gramm. Tesi óra után ennyit esznek, ha dupla tesijük volt, akkor 2 darab elég, nem kell 3 (szünetük nincs, nem tudnak 45 perc után enni), figyelünk ilyenkor a következő étkezés beosztására (órarend megkapásakor sakkoztunk ezzel sokat, de sikerült bevált rendszert kiötölni).

Melegben azonnal isznak hozzá vizet is, egyéb időben elég ha szokásosan isznak. Hőségben ha játszóterezünk (azaz viszonylag sok időt töltenek a tűző napon), jobb a 10 gr gyors ital formátumban: 100% almalé vagy más gyümölcs leve vagy közepes méretű alma. 

Érdekesség, ami nekünk bevált az a zéró kóla. Ebben nincs szénhidrát, így nem +10 gramm gyors, viszont olyan időben, amikor nem feltétlenül szükséges +10-et enniük nagyon beválik (többszöri mozgás amikor már evett gyorsat de fut még kicsit és melege lesz vagy eleve hőségben sem ehet folyton 10 grammokat egy-egy kánikulai napon. Ki kellett tapasztalnunk, hogy mikor válik be és mikor kötelező +10-et kapniuk). Nem tudom, a szénsav miatt-e de legrosszabb esetekben ez válik be a leggyorsabb megoldásnak, olyan hamar helyrebillenti pket, mint semmi más, így mindig tartunk otthon vészesetekre, mert betegen is meg tudják inni még émelygéskor is. 

 

További hasznos olvasnivaló a témában:

160gramm blog cikke a felnőtt IR-esek hipózásáról

Dr Békefi Dezső könyve a Gyermekkori diabétesz (2007-es kiadás 130. oldalától)

 

A fentiek olyan ötletek, amik nálunk, a mi gyermekeinknél beváltak, de alkalmazásuk előtt kérdezzétek meg gyermeketek kezelőorvosát, dietetikusát! A hipózásnak is lehet ezeken kívül még számtalan tünete és természetesen nem jelentkezik mindegyik tünet mindenkinél. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!