Diéta és allergia

Szénhidráttáblázatok

Avagy az Elektra Könyvkiadó, Bernáth István:  Kalóriatáblázat című kiadványának áttekintése

Végre!
Mikor elmentem dietetikushoz és kiderült, számolnom kell a gyerek szénhidrátbevitelét, rögtön az volt az egyik kérdésem, hogy hol tudok venni olyan kiadványt, amiben ezek benne vannak: mennyi van egy almában (vagy 100 grammjában), babban, borsóban -azaz minden olyan alapélelmiszerben, amit nem csomagoltan, tápanyagtáblázattal árulnak. Azt mondta, ilyen nincs, illetve antikváriumokban találhatok egy régi kiadványt. 
Őszintén nem értettem: ez alapműnek kellene lennie és nem is kéne nagy dolog csak pár lap táblázatosan ch és esetleg más adatokkal (kalória pl). De nem volt,, magam is láttam, mert utánanéztem azért. Egyedül a cukorbeteg diétáról szóló könyvek végén szokott lenni ilyen, de ezek elég vaskos kiadványok ahhoz, hogy mobilak legyenek és esetleg csak a táblázatért vegyem meg. 
Másik opció, amit Iza, a 160gramm.hu bloggere is készített, hogy a számodra (azaz diétádnak) megfelelő élelmiszerekről készítesz egy sima excel táblázatot, amibe tényleg csak azt írod be, ami Neked kell. (Ha feliratkozol a hírlevelére, akkor kapod meg a táblázatot, amit akár a filofaxodba is berakhatsz -Personal, azaz M-es méretűbe tökéletesen passzol kivágás után) 
 
Mobilapplikációt is le lehet tölteni -nekünk a Ch Counter vált be nagyon, mert könnyen törölheted, ami nem kell és hozzáadhatsz olyat, ami kell, sőt az is ránézésre látszik, melyik gyors (piros) és melyik lassú (kék) felszívódású.
 Ch Counter – képernyőkép indexképe
Mégis hiányótlónak érzem azt a kis füzetet / könyvet, amire ma bukkantam egy könyvesboltban. 
Mérete A5-ös, vékony, simán befér a táskádba és viheted magaddal.
Nem fogom csak dícsérni, mert van, amit nem favorizálok ebben sem, szóval jöjjön most egy pro és kontra lista, hogy mindenki eldönthesse, számára hasznos lenne-e ez a kiadvány.

Pro, azaz miért érdemes megvenni

  • benne van rengeteg alapanyag ch értéke
  • kalória, fehérje, zsiradék és ásványianyag értékeket is tartalmaz
  • olcsó (599 Ft)
  • kis helyen is elfér, idális magaddal hurcibálni (utazáskor pl.)
  • a könyv felépítése remek, könnyen kezelhető (ételcsoportok alapján csoportosít: húsok, halak, zöldségek, stb)
  • írnak tudnivalókat az egészséges étrendről és a vitaminokról, ásványi anyagokról is, ami hasznos lehet

Kontra, azaz amin változtatnék

  • 15 oldal a “sallang”: fontos és hasznos írni a témákról, amiket érint és a Pro részen is említettem, de ez ebben a könyvben 15 oldalt tesz ki, míg a ch (és egyéb) táblázatok 31 oldalt. A könyv 1/3-a tehát számomra alapvetően irreleváns és ezáltal feleslegesen nehezíti (vastagítja) a kiadványt
  • foglalkozik olyan termékek tápérték adataival is,a mit szerintem nem lehet általánosítani:lekvár, cukorka, tejcsoki, rumos piskóta -ezen édességek szerintem nem egyenrecept alapján készülnek még az ország különböző cukrászataiban sem, nemhogy nemzetközi szinten! Felesleges ezeket leírni, teljesen nagy szórás lehet egy-egy termékcsoporton belül is szerintem (de javítsatok ki ha tévedek). 
  • olyasmit, mint ” budoir – kristálycukorral beszórt hosszúkás keksz” és “szárazsütemény szaggatott piskótatésztából” szintén felesleges, hiszen ilyet szerintem találni sem lenne könnyű Magyarországon…  

Összesítve a mellette és ellene érveket úgy vélem, érdemes beruházni egy ilyen könyvre: kicsi, olcsó, könnyen használható. A nagylányom tuti viszi magával amikor erdei iskolába mennek és úgy tudni ott nem nagyon lesz wifi se mobilnetes hálózat. Jó, ha van ilyen táblázatos könyv otthon minden olyan háztartásban, ahol szénhidrátszámolós diétát követ valaki. A nagyobb könyvesbotlokban beszerezhető, így még gyorsan megveheted a húsvéti utazás előtt. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!